Większość Polaków deklaruje, że na śniadanie je zwykle kanapkę z wędliną lub serem albo jajecznicę. Przychodzą jednak takie dni, że organizm potrzebuje odmiany i podpowiada nam zjedzenie śniadania na słodko.
Warto w takiej chwili mieć kilka sprawdzonych i przetestowanych pomysłów na śniadanie. Jakie mamy więc opcje śniadaniowe, gdy mamy ochotę na coś słodkiego? Czy istnieją słodkie śniadaniowe pomysły niebędące bombą kaloryczną?
Zdrowe śniadanie w pięć minut
Najczęściej o poranku brakuje nam czasu na zjedzenie sycącego śniadania. Sięgamy wtedy po batonika, ciastko i inne produkty, które dostarczają nam jedynie puste kalorie, niezdrowe tłuszcze i sporo cukru. Istnieją jednak proste i szybkie pomysły na śniadanie w biegu.
Wiele osób nie może wyobrazić sobie poranku bez kawy. W tej sytuacji świetnym pomysłem na pierwszy posiłek będzie shake kawowy. Wystarczy połączyć espresso, mleko i banana. Całość można wzbogacić o cynamon lub laskę wanilii. Takie szybkie i zdrowe śniadanie doda nam dużo energii.
Innym pomysłem na śniadanie będzie musli. Stanowi ono doskonałą alternatywę dla zwyczajnych dodatków do mleka. Zwykle płatki śniadaniowe posiadają wiele ulepszaczy smaku i ogromną ilość słodzików. Warto zwrócić uwagę na to, aby wybrać musli bez cukru a z dodatkiem orzechów, kandyzowanych owoców itd. Doskonałym zakupem będzie musli z suszonymi owocami, które dodadzą nam energii na cały poranek. Takie śniadanie możemy zjeść szybko nawet w drodze do pracy.
Śniadanie na leniwe niedzielne poranki
Musli okaże się świetnym pomysłem na śniadanie w dzień, gdy mamy nieco więcej czasu wolnego. Wtedy możemy pokusić się o samodzielne przygotowanie takiej granoli. Da nam to pewność, że musli jest bez cukru i dodatku tłuszczów utwardzonych. Do przygotowania musli potrzebne nam będą według uznania, różne rodzaje płatków: płatki owsiane, płatki jęczmienne, płatki gryczane i wiele innych. Do masy możemy dodać daktyle, rodzynki, suszone owoce, ulubione orzechy, miód. Wszystko zależy od naszych preferencji. Na koniec potrzebny jest nam jakieś spoiwo w postaci tłuszczu. Może być to masło orzechowe, olej kokosowy. Całość pieczemy w piekarniku do lekkiego zarumienienia się płatków. Musli można podać z jogurtem, mlekiem lub maślanką.
Artykuł sponsorowany
Anna Madejewska to doświadczona pasjonatka kulinariów i miłośniczka gotowania, która na blogu BestFitMeals dzieli się sprawdzonymi przepisami i praktycznymi poradami dotyczącymi gotowania. Z pasją eksperymentuje z nowymi smakami i technikami, tworząc dania inspirowane zarówno tradycyjną kuchnią, jak i nowoczesnymi trendami. Artykuły Anny to miejsce, gdzie każdy, od amatora po doświadczonego kucharza, znajdzie coś dla siebie – od prostych, codziennych potraw po wyszukane propozycje na specjalne okazje.
Dodaj komentarz