Która pizza jest lepsza – z mięsem czy bez? Jeśli jesteś wegetarianinem, wybór jest oczywisty. A pozostali smakosze pizzy? No cóż, przeważnie dzielą się oni w tej kwestii na dwa obozy. I obie grupy swoje niezaprzeczalne racje.
Pizza bez mięsa – najlepsza dla fanów klasyki
Pizza, która narodziła się we Włoszech, pierwotnie przygotowywana była bez mięsa. Uchodziła za proste danie, na które mogli pozwolić sobie nawet ludzie niezamożni. Dawne pizze składały się po prostu z cienkiego placka, doprawionego oliwą i czasem niewielką ilością sera. Mięso dodawano do pizzy niezwykle rzadko. W takich wypadkach było to, co dziś jest nie do pomyślenia, mięso ryb.
Gdy po odkryciu Ameryki, do Włoch przywędrowały pomidory, zaczęto dodawać je do pizzy, aż z czasem stały się nieodłącznym jej składnikiem. Była to prawdziwa rewolucja. Lecz nawet wówczas, nie było mowy o żadnych mięsnych dodatkach.
Pod koniec XIX wieku, kucharz Rafaello Esposito, przygotował specjalnie dla królowej Margherity Sabaudzkiej pizzę z dodatkiem mozarelli. Z czasem ten bezmięsny rodzaj pizzy, nazwany na cześć małżonki króla, stał się numerem jeden w menu niemal wszystkich pizzerii.
A zatem pizza bezmięsna to najbardziej klasyczna odmiana włoskiego dania. Do dziś ma wielu fanów, do których zaliczają się najwięksi tradycjonaliści. Twierdzą oni, że zgodnie z dawnymi przepisami, pizza powinna mieć jak najmniej składników.
Pizza z mięsem – za co ją uwielbiamy
Choć pierwsze pizze były daniami typowo wegetariańskimi, z czasem mięso stało się nieodłącznym składnikiem niezwykle popularnych rodzajów pizzy.
Pizza capriciosa, z serem mozarella, pomidorami oraz grzybami, nie mogłaby istnieć bez dodatku szynki. W niektórych wersjach przepisu na tę pizzę stosuje się wyłącznie szynkę parmeńską, czyli tradycyjnie przygotowywaną włoską wędlinę. Szynka ta może powstać wyłącznie w specyficznym klimacie we włoskiej prowincji Parma. Poddawana jest procesowi suszenia, który trwa około dwunastu miesięcy. Taka szynka ma wyjątkowy, bardzo delikatny smak.
Inny, bardzo popularny rodzaj pizzy z mięsem to znana wszystkim pizza pepperoni. Ta pizza składa się z sera, sosu pomidorowego oraz włoskiej wędliny o nazwie pepperoni. Jest to nic innego jak pikantna odmiana salami. Ta pizza jest ulubioną pozycją w menu fanów nieco ostrzejszych potraw. Pizzerzy, chcąc dogodzić miłośnikom ostrych dań, często wzbogacają ją o inne pikantne dodatki, na przykład różne rodzaje papryki.
Są zatem rodzaje pizzy, których wręcz nie można sobie wyobrazić bez mięsa oraz inne – typowo wegetariańskie.
A ty? Które z nich wolisz?
Materiał partnera
Anna Madejewska to doświadczona pasjonatka kulinariów i miłośniczka gotowania, która na blogu BestFitMeals dzieli się sprawdzonymi przepisami i praktycznymi poradami dotyczącymi gotowania. Z pasją eksperymentuje z nowymi smakami i technikami, tworząc dania inspirowane zarówno tradycyjną kuchnią, jak i nowoczesnymi trendami. Artykuły Anny to miejsce, gdzie każdy, od amatora po doświadczonego kucharza, znajdzie coś dla siebie – od prostych, codziennych potraw po wyszukane propozycje na specjalne okazje.
Dodaj komentarz