Panierka do ryby – jak panierować rybę?

Jak wykonać panierkę do ryby? W dzisiejszych czasach zbilansowana dieta jest niesamowicie ważna. Staramy się by nasze posiłki w ciągu dnia były zdrowe i bogate w witaminy. To właśnie ryby zawierają ich najwięcej (omega 3, A, D, E i witaminy z grupy B oraz inne składniki mineralne).

Pierwszym elementem jest wybór odpowiedniej ryby. Jeśli nie jesteś wędkarzem i nie złowisz ryby sam wybierz się do dobrego sklepu rybnego, gdzie będziesz miał do wyboru świeże ryby. Jak poznać świeżą rybę? Nie ma tu nic trudnego. Jeśli wybrana przez nas ryba ma błyszczące łuski i jest pokryta delikatnym śluzem spokojnie możemy ją zabrać do naszej kuchni.

Jak panierować rybę?

Panierowanie to bardzo ważny etap w przygotowaniu ryby. W pierwszej jednak kolejności musimy ją odpowiednio przyprawić. Powinniśmy je jeść minimum dwa razy w tygodniu i dlatego właśnie u mnie ona tak często gości. Osobiście używam tylko pieprzu i soli, lecz ważną kwestią jest wybór pieprzu, a jest ich na rynku dostępnych wiele rodzajów. Konkretnie do ryb preferuję pieprz cytrynowy, z prostego powodu, jeśli ryba pływała wcześniej w wodzie z mułem taki pieprz zabije nam jego zapach i będziemy mogli wydobyć idealny smak.

Panierka do ryby – przygotowanie

Ale do rzeczy, po odpowiednim doprawieniu przychodzi czas na przygotowanie panierki do ryby. Szykujemy trzy miseczki do których kolejno dodajemy mąkę, jajko oraz bułkę tartą.

Ja używam mąki pszennej bo jest delikatna, natomiast w kolejnej części przedstawie inne możliwości, więc koniecznie przed wykonaniem ryby samodzielnie doczytaj do końca, by samodzielnie dokonać wyboru.

Jajko dokładnie roztrzepujemy. Nie używam do tego celu widelca, ponieważ najlepsza jest gładka konsystencja, proponuje dobrą trzepaczkę do jajek bądź mikser. Dlaczego? Nasza panierka będzie bardzo gruba gdy zbyt duża ilość jajka pozostanie na rybie a co za tym idzie również bardzo tłusta a to już nie koniecznie zdrowe.

Co do bułki tartej również mamy wiele możliwości, ją polecam własnoręcznie wysuszone i zmielone bardzo drobno bułki, lecz z doświadczenia wiem, że na przykład dzieci uwielbiają panierki z delikatnie rozdrobnionych płatków kukurydzianych, co sprawia, że nasza ryba jest chrupiąca.

Jaka mąka do panierki ryby?

Jest to kwestia indywidualna. Tak jak już wcześniej wspominałam korzystał z mąki pszennej, dzięki której ryba jest bardzo delikatna a nasza panierka będzie delikatnie odchodziła od kawałka ryby.

Możemy również użyć mąki kukurydzianej, która nada naszemu daniu chrupiacy element, który na pewno docenią dzieci.

Panierowanie ryby bez jajka

Istnieje również szkoła, która mówi, że rybę możemy smażyć w samej mące. Jeśli ryba, którą wybraliśmy ma sama w sobie bardzo intensywny smak lub też po prostu lubimy bardzo delikatną panierkę polecam ten sposób. Oczywiście nie zapominając wcześniej o doprawieniu ryby do smaku.

Smażenie panierowanej ryby

Po delikatnym lecz dokładnym obtoczeniu danego kawałka ryby przechodzimy do smażenia go. Na głębokiej patelni mocno rozgrzewamy olej. Musi być go dość dużo, najlepiej żeby tłuszcz niemalże przykrywał naszą porcje ryby. Smażymy kilka minut z każdej strony aż nasza panierka ładnie się zarumieni. A następnie przekładamy ją na ciepłą i suchą patelnię (zazwyczaj stawiam drugą patelnie na palniku i minimalnie ją podgrzewam) i przykrywamy. W ten prosty sposób nasze danie nie będzie tłuste a będziemy mogli spokojnie przygotować wszystkie kawałki, oszczędzając czas na osuszanie ryby z nadmiaru tłuszczu ręcznikami papierowym.

W trakcie, gdy nasza pyszna ryba w panierce utrzymuje ciepło możemy przygotować surówki i ugotować ziemniaki.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.