Opakowania ekologiczne – dlaczego warto je wybierać?

Decyzje każdego z nas mają wpływ na stan środowiska. Niezależnie od tego, czy jesteśmy konsumentami, czy przedsiębiorcami oferującymi usługi, powinno nam zależeć na dobru planety. Szczególnie ważne jest ograniczenie ilości plastiku, który wolno się rozkłada i zanieczyszcza oceany. Zwłaszcza w branży gastronomicznej, gdzie z przyczyn sanitarnych używamy opakowań jednorazowych, warto zadbać o to, by korzystać z szybko rozkładających się materiałów. Dzięki temu ograniczymy wpływ na środowisko i zadowolimy świadomych klientów.

Opakowania ekologiczne szybciej się rozkładają

Do tej pory nie dysponowaliśmy materiałem, który zapewniałby dobrą izolację przed utratą temperatury oraz przenikaniem wilgoci. Plastik był nie tylko najwygodniejszą, ale i najtańszą opcją. Na szczęście dziś technologia umożliwia nam wykonywanie dobrych opakowań ekologicznych z trzciny cukrowej i bagassy, których rozkład trwa maksymalnie trzy miesiące. Dla porównania plastik rozkłada się nawet do 1000 lat, a jego szkodliwe drobiny wnikają w wody oceanów i odkładają się w organizmach zwierząt. Jego wpływ na środowisko jest odczuwalny przez wiele lat. Opakowania z trzciny są za to bezpieczne dla przyrody, a przy tym zachowują najlepsze właściwości plastiku. Lekkość, zabezpieczenie przed wilgocią oraz dobrą szczelność.

Opakowania ekologiczne są zdrowsze

Poprzez sam kontakt z plastikiem do żywności mogą przedostawać się szkodliwe drobinki. Jeśli w jednorazowym opakowaniu przetrzymujemy ciepłą lub gorącą żywność, proces ten przyspiesza. W efekcie mogą one przedostawać się do organizmu człowieka. Opakowania ekologiczne wykonane z trzciny cukrowej są w pełni bezpieczne dla zdrowia. Doskonale nadają się do przechowywania zarówno zimnej, jak i gorącej żywności. Klienci zaś nie muszą już zastanawiać się nad jakością oferowanych dań, jak i ich zanieczyszczeniem przez mikroplastik.

Korzystanie z ekologicznych rozwiązań zwiększa renomę firmy

Ekologiczne opakowania dla gastronomii cechują się eleganckim wykonaniem. Ich uniwersalny design świetnie wkomponuje się w wizerunek każdej firmy cateringowej. Ponadto, wybierając tego typu pojemniki, zakomunikujemy klientom, że stan środowiska naturalnego jest dla nas istotny. Wiele osób bierze to pod uwagę podczas wyboru cateringu. Gdy każde danie musi być osobno opakowane, każdego dnia generujemy dużą ilość śmieci. Klienci szukają opcji, by jak najbardziej zminimalizować swój wpływ na środowisko. Jeśli firma cateringowa staje na wysokości zadania, staje się godna zaufania.

Globalne ocieplenie to fakt. To od naszych działań zależy przyszłość planety. Dzięki opakowaniom ekologicznym możemy zminimalizować negatywny wpływ na środowisko i poprawić zdrowie. Tym samym pokażemy klientom, że działamy w sposób świadomy i zrównoważony – a to przełoży się na zwiększenie zainteresowania usługami firmy. Elegancko wykonane opakowania ekologiczne z trzciny cukrowej cechują się dużą wytrzymałością, a przy tym ich czas rozkładu wynosi maksymalnie trzy miesiące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.