Czy można mrozić gołąbki?

Jak powszechnie wiadomo gołąbki to bardzo pyszna potrawa, która bardzo często gości na stołach w polskich domach. Chyba nie istnieje osoba, która nie przepada za smacznymi gołąbkami, jednak co zrobić w sytuacji, kiedy gołąbków zrobimy za dużo i nie chcemy, aby się zmarnowały? Odpowiedź brzmi: MROŻENIE! Czy gołąbki można mrozić? Jak robić to prawidłowo?

Czy gołąbki można mrozić?

Kiedy wiemy już, że gołąbki można zamrażać bez przeszkód, warto zastanowić się w jakiej postaci, można to robić. Mrożeniu można poddać zarówno gotowe już gołąbki, gołąbki zanurzone w sosie, jak również sam sos, czy wcześniej przygotowany farsz.

Jak mrozić gołąbki

Sos: mrożąc sos do gołąbków, należy go przełożyć do pojemnika i wsadzić do zamrażalki.
Farsz: przed umieszczeniem w zamrażalce farsz najlepiej będzie podzielić na kilka mniejszych porcji.
Liście kapusty: Jeżeli chcemy mrozić same liście, należy je lekko obgotować, przełożyć folia spożywczą lub papierem do pieczenia i w takiej postaci dopiero przełożyć do zamrażalki.
Gotowe gołąbki: lekko obgotowane, najlepiej także zanurzone wcześniej w sosie, zawinąć folia aluminiową każdą sztukę osobno.
Surowe gołąbki: także przygotowane, lecz jeszcze nieugotowane gołąbki możemy zamrozić.

Rozmrażanie gołąbków

Jeśli przyjdzie nam ochota na zjedzenie gołąbków, a znajdują się one w naszym zamrażalniku, istnieje kilka sposobów, aby prawidłowo je rozmrozić. Można to zrobić, wykorzystując patelnię lub garnek (dotyczy gołąbków mrożonych wraz z sosem), wystarczy przełożyć je tak, jak są i ustawić na wolnym ogniu pod przykryciem, czy też mikrofalę (gołąbki powinny zostać zanurzone do połowy w misce z wodą). Rozmrażając, można użyć także piekarnika, przekładając gołąbki do naczynia żaroodpornego, lub położyć je na posmarowanej olejem blasze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.