Drożdże to produkt, który może być wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Dzięki ich właściwościom możliwe jest wypiekanie ciast, pieczywa i innych produktów. Niewiele osób wie, że świeże drożdże posiadają również wiele wartości zdrowotnych i są artykułem który korzystnie wpływa na zdrowie i samopoczucie człowieka. Drożdże to surowiec, który można również mrozić. W jakim celu się je w ten sposób konserwuje? Jak zamrozić drożdże? Jak z nich korzystać w późniejszym czasie?
Czy mrożenie droży jest możliwe?
Drożdże, jak i wiele innych składników spożywczych można zamrozić. Tylko po co? Wiele osób kupując kostkę świeżych drożdży nie potrzebuje aż tak dużego kawałka na raz. Co zrobić z resztą rozpoczętego opakowania? Jak je przechowywać?
Zamrożone drożdże mogą przydać się w każdej chwili. Chęć upieczenia cista lub zrobienia domowej pizzy nie będzie już wiązała się z podróżą do sklepu po kolejną porcję drożdży.
Jak zamrozić drożdże?
Mrożenie drożdży jest bardzo proste i szybkie. Jednak, by ponownie móc z nich korzystać należy odpowiednio je potraktować, pamiętając iż drożdże są ciepłolubne.
Produkt ten można przygotować do przechowywania w kilku krokach. Oto one:
- dzielenie drożdży na mniejsze kawałki – o wadze około od 3-5dag,
- drożdże najlepiej zachować w papierkowym opakowaniu,
- ułożyć przygotowane kostki w zamrażalce, tak by każda z nich była ułożona swobodnie i z niczym się nie stykała,
- po około godzinie, wszystkie małe porcje wsypujemy do jednego woreczka lub pudełeczka,
- umieszczamy w zamrażalce – drożdże można przechowywać w ten sposób do 6 miesięcy.
Przy rozmrażaniu produktu należy pamiętać o kilku ważnych czynnościach. Drożdże należy wyjąć najlepiej dzień wcześniej z zamrażalki, aby w swobodny sposób odtajały. W tym czasie można ułożyć je w lodowce. W przypadku, gdy potrzebujemy produktu w danej chwili można rozmrozić je wsadzając do gorącej wody lub mleka. Warto też pamiętać iż rozmrożonych drożdży nie należy konserwować pod wpływam zimna ponownie.
Dodaj komentarz