Masło orzechowe na diecie redukcyjnej – zakazane czy polecane?

Masło orzechowe to jedna z ukochanych kulinarnych rozkoszy dla wielu Polaków. To przysmak, który bezpośrednio wywodzi się z kuchni amerykańskiej. Podbił serca mieszkańców naszego kraju już wiele lat temu. Obecnie masło orzechowe jest chętnie wybierane między innymi do przygotowywania różnego rodzaju przekąsek, śniadań, ciast.

Masło orzechowe a dieta

Masło orzechowe trudno nazwać przysmakiem niskokalorycznym. Zdecydowanie zawiera w sobie mnóstwo kilokalorii, dlatego trzeba mieć tego świadomość i mocno ograniczyć je wtedy, gdy jest się na diecie redukcyjnej. Warto jednak wspomnieć o tym, że współcześni dietetycy podkreślają, że w mądrej diecie ważne jest, by nie odmawiać sobie wszystkiego, tylko po prostu pamiętać o deficycie kalorycznym. Jest on potrzebny do tego, by schudnąć. Jednym słowem jeśli ma się ochotę na łyżkę masła orzechowego, można zjeść ją nawet na diecie, trzeba tylko zadbać o to, aby kolejne posiłki były już mniej kaloryczne.

Jakie masło orzechowe jest najlepsze na diecie?

Gdy myślimy o maśle orzechowym, bez wątpienia najpierw w pamięci pojawia się masło z orzeszków ziemnych, właśnie takie wywodzące się z kultury amerykańskiej. Można jednak sięgać również po inne produkty, na przykład pyszne masło z orzeszków laskowych lub masło z orzeszków pistacjowych. Trudniej je dostać i są one droższe niż masło z orzeszków ziemnych, jednak naprawdę są pyszne. Będą idealne do przygotowywania różnych śniadań na słodko, a także deserów. Poza tym masło orzechowe będzie dobrym dodatkiem do dań wywodzących się z kuchni indyjskiej czy tajskiej. Do różnego rodzaju sosów, w których otulone są kawałki kurczaka, tofu czy krewetki, bardzo często dodaje się właśnie masło orzechowe.

Fit dania z masłem orzechowym na diecie redukcyjnej

Jeśli na diecie redukcyjnej decydujemy się na pyszną przekąskę w postaci masła orzechowego, warto zadbać o to, aby pozostałe elementy posiłku były po prostu lekkostrawne. Jak zatem przemycić masło orzechowe w mądry sposób? Można na przykład przygotować sałatkę, do której zrobi się sos na bazie masła z orzeszków ziemnych. Łączymy wtedy pyszne chrupiące warzywa, na przykład sałatę lodową, pomidory, ogórki, rzodkiewkę, polewając to wszystko sosem. Kolejna opcja, tym razem na śniadanie, to fit omlet białkowy lub owsiany, który bardzo cieniutko posmaruje się masłem orzechowym, a następnie posypie na przykład świeżymi owocami. To kolejny sposób na to, jak przemyć swój ulubiony przysmak w taki sposób, aby nie stał się zbyt dużym zagrożeniem podczas diety redukcyjnej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.