Jaka kawa do ekspresu przelewowego?

Popularność picia kawy w Polsce stale rośnie. Wśród wielu alternatywnych metod parzenia, nadal wiele osób wybiera ekspresy przelewowe. Łatwość przyrządzania, przystępność cenowa oraz możliwość przygotowania większej ilości kawy to największe plusy takiego rozwiązania. Jednak jaką kawę wybrać do ekspresu przelewowego? Odpowiedź otrzymasz w tym artykule.

Jak działa ekspres przelewowy?

Działanie ekspresu przelewowego polega na powolnym przelewaniu ciepłej wody przez kawę umieszczoną na specjalnym filtrze. By otrzymać aromatyczną napój, należy wsypać kawę w odpowiednim miejscu, a także wlać wodę do zbiornika. W ekspresie przelewowym ogrzewana woda ze względu na wytworzone ciśnienie przedostaje się rurką do wyżej położonego pojemnika. Następnie woda przedostaje się do filtra z kawą i napar przelewa się do ustawionego niżej dzbanka. W filtrze następuje parzenie kawy, a cały proces trwa maksymalnie 5 minut.

Popularność ekspresu przelewowego jest tak duża z kilku powodów. Przede wszystkim kawa z ekspresu przelewowego jest całkowicie pozbawiona fusów. Możemy także przygotować większą ilość napoju dla kilku osób. Dzięki płycie podgrzewającej dzbanek, do którego przelewa się kawa przelewowa, nie musimy jej pić od razu po zakończeniu procesu parzenia kawy z ekspresu przelewowego.

Jaką kawę wybrać do ekspresu przelewowego?

Kawa do ekspresu przelewowego musi być zmielona. Jednak jak dobrać odpowiedni rodzaj ziaren, by kawa spełniała wszystkie nasze wymagania? Jakie ziarna wybrać na przelew? Kawa powinna być odpowiednio dobrana, aby uzyskać jak najlepszy napój. Przede wszystkim nie warto wybierać kaw w stylu włoskim. Są to ziarna ciemno palone, które w trakcie całego procesu przelewania kawy sprawią, że napój wyjdzie gorzki, bez głębi smakowej i mało wyrazisty.

Z tego względu do ekspresu przelewowego najlepiej wybrać kawę jasno paloną. Jej mniejsza intensywność pozwoli rozkoszować się pełnym bukietem smaków oraz zapachów świeżo przyrządzonej kawy. Jeśli chodzi o kraj pochodzenia ziaren, najbardziej polecane są te z Ameryki Południowej (Brazylii czy Peru) oraz Afryki (Etiopia, Uganda czy Kenia). Warto także rozważyć kupno ziaren z Gwatemali lub Nikaragui. Dostępne są także starannie wyselekcjonowane blendy specjalnie do ekspresów przelewowych. Taki blend zapewnia wysoką słodycz oraz średnią kwasowość kawy. Pijąc taką mieszankę, można wyczuć przyjemne aromaty przypraw korzennych i kompotu z suszu.

Mielenie kawy do ekspresu przelewowego

Do przygotowania kawy z ekspresu przelewowego należy użyć zmielonych ziaren kawy. Jednak by uzyskać jak najlepszą kawę, proces mielenia powinien się odbywać bezpośrednio przed rozpoczęciem jej parzenia. Samo mielenie można wykonać zarówno za pomocą ręcznego młynka do kawy, jak i jego elektrycznego odpowiednika. Sklep z kawą Uno Espresso oferuje oba rodzaje młynków wysokiej jakości.

Podczas mielenia warto zwrócić uwagę na grubość zmielonej kawy. Ze względu na długi kontakt drobin kawy z wodą w trakcie ekstrakcji, ziarna powinny być zmielone stosunkowo grubo. Unikniemy gorzkiego i niesmacznego napoju, gdyż grubiej zmielone ziarna będą dłużej uwalniały swój aromat i smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.