To, że warto zaopatrywać się w awokado i włączyć je do codziennej diety wiadomo nie od dziś. Jest ono składnikiem wykorzystywanym w wielu kuchniach na całym świecie. Sposoby przechowywania natomiast zależą od jego stopnia dojrzałości.
Przechowywanie awokado – twardy, niedojrzały owoc
Jeśli mamy do czynienia z niedojrzałym, twardym awokado dobrym sposobem będzie trzymanie go w papierowej torbie. Jeśli zależy nam na przyspieszeniu procesu dojrzewania do torby obok awokado powinniśmy włożyć jeszcze jabłko i banana. To pierwsze nadaje się do przyspieszania procesu dojrzewania nie tylko awokado, ale też i innych owoców i warzyw.
Przechowywanie awokado – dojrzały owoc
W przypadku już naruszonego, dojrzałego awokado nie musimy zużywać go w całości za pierwszym razem. Są sposoby na uniknięcie brązowienia tego owocu. Po przekrojeniu owocu i przekręceniu w celu usunięcia pestki w pierwszej kolejności powinniśmy zużyć połówkę bez pestki. Jej brak wpływa pozytywnie na proces utleniania. Aby owoc dłużej utrzymywał apetyczną barwę musimy ograniczyć dopływ tlenu owijając go folią spożywczą i umieszczając w szczelnym pojemniku. Dodatkowo, powierzchnię przekrojonego awokado możemy posmarować sokiem z cytryny.
Czy można mrozić awokado?
Jak większość owoców i warzyw, również awokado możemy mrozić. Nie ma tutaj żadnych ograniczeń, jednak najlepiej będzie robić to z dojrzałym owocem. Całe, pokrojone w plasterki czy w kostkę – wszystko zależy od tego do czego później będziemy chcieli je używać. Dobrze przygotowane, dokładnie umyte i zapakowane w szczelne pojemniki – awokado w zamrażarce może czekać na nas kilka miesięcy.
Dodaj komentarz