Jak obrać szparagi?

Szparagi to delikatne warzywo doceniane przez swoje ogromne walory smakowe i zdrowotne. Są źródłem niezastąpionych witamin i składników mineralnych. Dlatego bardzo ważne jest, aby nie przegapić  sezonu na nie i w pełni wykorzystać je w kuchni. Mamy ogromne pole do popisu ze względu na ich szerokie zastosowanie. Mogą być grillowane, smażone, gotowane, a nawet spożywane na surowo. Jednak aby mogły królować na naszych stołach, najpierw należy się zastanowić, czy umiemy odpowiednio je przygotować do celów kulinarnych. Od razu nasuwa się praktyczne pytanie:

Jak obrać szparagi?

  1. Jak zawsze zaczynamy od umycia warzywa pod bieżącą wodą.
  2. Następnie posługujemy się małym nożykiem lub obieraczką i oczyszczamy z włókien. Wykonujemy ruch od nasady główki w stronę korzenia. Sama główka nie wymaga obróbki. Czynność ta przypomina trochę obieranie marchwi.
  3. Na sam koniec musimy pamiętać o usunięciu twardej, korzennej części. Odcinamy ją na wysokości około 1/4 długości szparaga.

Czasami istnieje wyjątek w sposobie przygotowania tego warzywa. Jeżeli uda nam się dostać na targu lub w sklepie młode i świeżutkie zielone szparagi, to najprawdopodobniej wystarczy je tylko obmyć i odłamać lub uciąć  końcówkę. Zwykle nie posiadają one twardych włókien, które należy usuwać.

Obieranie szparagów jest czynnością łatwą i niewymagającą wiele czasu i wysiłku, za to korzyści ich spożywania są ogromne. Mogą być wspaniałym składnikiem sałatek, zup, zapiekanek, obiadów, sosów. Ich zalety można wymieniać w nieskończoność. Pamiętajmy jednak, że sezon na nie jest bardzo krótki, a mianowicie od połowy kwietnia do czerwca. Dlatego warto się pośpieszyć i sporządzić smaczne szparagowe menu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.