Jak obrać pomelo?

Pomelo jest owocem cytrusowym wywodzącym się z Azji Południowo – Wschodniej. Mimo egzotycznego pochodzenia coraz częściej gości w polskich domach, jako ciekawa alternatywa dla bardziej klasycznych pomarańczy czy mandarynek. Nic dziwnego, jego pyszny, soczysty smak potrafi oczarować najbardziej wyrafinowane podniebienie. Jest bardzo słodki, ale posiada w sobie nieco przyjemnej, grejpfrutowej goryczki (wyczuwalnej głównie w aromacie).

Obieranie pomelo

Aby zapewnić sobie pełnię doznań kulinarnych należy pomelo odpowiednio przygotować. Chociaż z wyglądu przypomina olbrzymią pomarańczę, to metoda zastosowana do obierania tych dwóch owoców jest różna. Skóra pomelo jest gruba i gąbczasta, przy jej usuwaniu pomocny będzie porządny nóż.

Jak obrać pomelo – metoda

Najlepszą strategią na obranie pomelo jest obcięcie wierzchołka i spodu owocu, a następnie zerwanie pozostałości okrywy (po uprzednim nacięciu jej w płaszczyźnie poziomej). Uporanie się z zewnętrzną warstwą nie stanowi końca zmagań. Kluczowe jest usunięcie wszystkich białych elementów owocu, a także przezroczystych błonek pomiędzy cząstkami, ponieważ te części są bardzo gorzkie. Najłatwiej dokonać tego poprzez rozcięcie szwu po wewnętrznej stronie cząstki – błonki będą z łatwością odchodzić same. Dopiero tak przygotowany miąższ nadaje się do spożycia. Mimo pewnych trudności w obróbce, pomelo jest świetnym źródłem witamin i minerałów, wspomaga odchudzanie i chroni przed niektórymi chorobami. Patrząc na tak długą listę zalet tego owocu, drobne niedogodności związane z obieraniem go nie wydają się być ważne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.