Jak obrać melona?

Jedzenie melona pozwala uzupełnić niedobory w organizmie. Przede wszystkim chodzi o potas i beta-karoten, ale także żelazo, wapń, magnez, fosfor, cynk, witaminę A, E, K, B6 i C. Melony składają się w 90% z wody, dlatego są również dobrym sposobem na nawodnienie. Istnieje również kilka rodzajów melonów najbardziej znane to galia (o żółtej skórce i zielonym miąższu), kantalupa (z zieloną skórką i pomarańczowym miąższem), miodowy (o żółtej skorupce i miąższu). Jeżeli zwiększymy regularność jedzenia melonów, możemy odczuwać mniejszy stres, a owoc ten działa również korzystnie na nasze oczy i chroni przed nowotworami i chorobami serca.

Co warto wiedzieć o melonach?

Melony to owoce, które są bardzo chętnie dodawane przez nas zarówno do owocowych sałatek, jak i zdrowych przekąsek oraz deserów, gdyż są smaczne oraz, jak wspomniano wyżej zdrowe (zawierają wiele witamin). Wyróżniamy kilka rodzajów melona:

  • Melon miodowy,
  • Melon galia,
  • Melon melba,
  • Melon zielony,
  • Melon katalupa.

Każda z tych odmian melona smakuje wyśmienicie i można ją dodawać do różnych potraw, jak również jeść solo lub stosować jako ozdobę. Tak czy inaczej, warto wiedzieć, jak obierać melona, gdyż nie jest to taka prosta sprawa, jak wielu mogłoby się wydawać. Z tego tekstu dowiesz się szczegółów na temat technik obierania melonów.

Obieranie melona krok po kroku

Jeśli już znamy wszystkie zalety jedzenia melonów, skupmy się na kluczowej rzeczy, jaką jest jego obranie. Należy to zrobić wtedy, gdy owoc jest w pełni dojrzały. To właśnie wtedy oprócz pozytywnych związków dostarczonych do organizmu, możemy cieszyć się jego najlepszym smakiem. Pytanie brzmi: kiedy jest dojrzały? Otóż skórka melona powinna być miękka przy szypułce, a jego zapach powinien być intensywny. Teraz, gdy jesteśmy gotowi, przejdźmy do sedna. Melona możemy obrać w pięciu krokach.

  1. Na początku należy go dokładnie umyć z zewnętrznej strony.
  2. Postaraj się przekroić melona wzdłuż, tak by otrzymać dwie połówki. Pamiętaj, by kroić wzdłuż jego dłużej strony.
  3. Wewnątrz melona znajdują się pestki. Należy je dokładnie wydrążyć, a najlepiej nadaje się do tego łyżka.
  4. Obie połówki przekrój teraz wedle uznania, tak by wygodnie Ci się je obierało.
  5. Przy pomocy noża obierz skórkę dookoła owocu.

Obieranie melona „od skórki”

Jest również inna metoda na obieranie melona. Różni się ona od tej przytoczonej jako pierwszej tym, że zaczynamy nie od krojenia owocu na pół, ale zaczynamy od obrania całej skóry pozostawiając wnętrze owocu nietknięte. Będziemy do tego potrzebować bardzo ostrego noża. Dopiero, kiedy z owocu pozbędziemy się skóry możemy naszego melona obrać lub raczej, pokroić w kostkę lub w dowolną formę, w jakiej chcielibyśmy go podać.

Obieranie melona w sposób dekoracyjny

Jeśli szykujemy przyjęcie np. urodzinowe, imieninowe lub jakąkolwiek inną okazję dobrym pomysłem będzie obranie melona w sposób dekoracyjny i położenie go na stole, nie do spożycia, ale właśnie, aby swoim pięknym kolorem i świeżością cieszył oko gości. Wówczas warto użyć specjalnego nożyka wygiętego ku końcowi, aby wydrążyć z owocu odpowiedni wzór. Możemy również spróbować zrobić to, przy użyciu zwykłej łyżki stołowej lub małej łyżeczki. Oczywiście wcześniej należy pozbyć się skórki owocu i go umyć, tak jak opisano w metodzie powyżej. W ten sposób możemy obierać melona dekoracyjnie.

Gotowe! Nareszcie Twój melon jest gotowy do spożycia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.