Jak obrać granat?

Dlaczego granat? Obieranie granatu

Pestki tego owocu wpływa korzystnie na układ krążenia, wzmacnia Twoje serce i naczynia krwionośne. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, wspomaga organizm w niszczeniu wolnych rodników, które są niezwykle szkodliwe dla naszego zdrowia. Jedząc granat dbasz również o swoją skórę, zapewniając jej zdrowy koloryt. Czerwone nasiona mają zbawienny wpływ na jelita, dzięki dużej zawartości błonnika ułatwiają trawienie. Zawarte w nich polifenole są odpowiedzialne za łagodzenie stanów zapalnych, toczących się w naszym ciele. Jedzenie granatu wzmacnia naszą odporność dzięki zawartości wit. C. Warto więc częściej dodawać te nasiona do ulubionych dań, wyciskać z nich sok, czy po prostu jeść je jako zdrową przekąskę.

Jak obrać granat?

Na obieranie granatów znamy kilka sposobów! Pierwszy z nich to przekrojenie owocu na pół, odwrócenie go nasionami w stronę miski i uderzanie drewnianą łyżkę w skorupkę do czasu, kiedy wszystkie nasiona z niej nie wypadną. Należy wyjąć z miski białe błonki, mają one gorzkawy posmak. Smacznego!

Obieranie granatu – sposób drugi

Drugi pomysł to odkrojenie górnej części owocu, tej z ogonkiem, w taki sposób, aby odsłonić jego wnętrze. Kolejnym krokiem jest nacięcie owocu wzdłuż w czterech lub więcej liniach. Wystarczy oderwać powstałe cząstki i wypchnąć z nich nasiona. Pozbywamy się błonek i już możemy cieszyć się smakiem soczystego owocu!

Możesz również spróbować obrać granat pod wodą. Wystarczy, że przekroisz owoc, włożysz jego połówkę do miski z wodą i łyżką wyjmiesz nasiona. Unikniesz w ten sposób bałaganu, ale też utracisz sporo zdrowego soku.

Wybierz swój ulubiony sposób!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.