Dynia to warzywo (choć przez część botaników uważana za owoc) typowo jesienne. Można z niej przyrządzić całą gamę potraw – począwszy od zup kremów, różne sałatki nawet po ciasta lub przetwory. Większość tych przysmaków wymaga użycia dyni obranej – choć nie każdy gatunek trzeba pozbawiać skórki. W jaki sposób obrać dynię i której nie trzeba obierać w ogóle?
Obieranie dyni
Ze względu na różnorodność gatunkową, każdy z typów dyni nadaje się do czegoś innego. Jeśli potrzebujemy dyni mączystej, dobrej na pastę oraz zupę, idealnym wyborem będzie Hokkaido – wystarczy ją przekroić na pół czy też drobniejsze kawałki, pozbawić łyżką pestek i włożyć do piekarnika oblaną chlustem oliwy. Po upieczeniu skórka będzie równie miękka co reszta dyni.
Zobacz też:
A jak obrać dynię, którą koniecznie trzeba pozbawić skórki, bo jest bardzo twarda?
- przed rozkrojeniem trzeba odciąć twardy zielony ogonek
- należy przekroić dynię na pół bardzo ostrym nożem, przy czym trzeba bardzo uważać, gdyż jest bardzo duże podobieństwo że ześlizgnie się on po skórce
- trzeba wydrążyć pestki łyżką – można je wysuszyć, a następnie wyłuskać i wykorzystać np. do pieczywa lub dokarmiania ptaków
- można podzielić miąższ dyni na jeszcze mniejsze części, a następnie skroić z nich cienką warstwę skórki – najlepiej obieraczką do ziemniaków
Tak przygotowany miąższ jest gotowy do dalszej obróbki. Można go kroić, trzeć, siekać, gotować i co tylko jeszcze dusza zapragnie, by wykorzystać w potrawach bogactwo smaku i składników odżywczych zawartych w dyni.
Dodaj komentarz