Jak mrozić truskawki?

Lato zawsze kojarzy się z truskawkami. Niestety sezon na te przepyszne owoce trwa bardzo krótko i nie ma zbyt wiele czasu, aby się nimi nacieszyć. Wiele osób więc zastanawia się, czy można mrozić truskawki. Sprawdźmy!

Czy można mrozić truskawki?

Na całe szczęście jest wiele sposobów na to, aby móc oszukać czas i cieszyć się smakiem truskawek przez cały rok. Można z nich zrobić dżemy, soki, konfitury. Jeśli jednak chcemy cieszyć się ich najbardziej zbliżoną do oryginału formą, należy je zamrozić. Warto poznać kilka trików na to, aby zachowały one swój smak, kształt i kolor.

Dlaczego warto mrozić truskawki?

Zamrożenie truskawek jest świetnym pomysłem, aby móc cieszyć się ich pysznym smakiem cały rok. Dzięki zamrożeniu owoców możemy je bezpiecznie przechowywać wiedząc, że utrzymają one swój smak i nie tracą prozdrowotnych właściwości. Bardzo ważny jest też fakt, że po rozmrożeniu truskawki idealnie nadają się do wypieków, galaretek czy innych deserów.

Jak mrozić truskawki – wskazówki

Do zamrożenia wybiera się owoce dojrzałe i nieuszkodzone. Ważne, aby zostały one umyte w zimnej wodzie wraz z szypułkami, które dopiero później będą mogły zostać usunięte. Dzięki temu woda nie przedostanie się do środka i nie utraci się jędrności owoców.

Chcąc po rozmrożeniu cieszyć się jędrnymi i smacznymi owocami, należy przed wrzuceniem ich do jednego woreczka i zamknięciem w zamrażarce, wstępnie zamrozić około 2-3 godzin na talerzu bądź tacce tak, aby owoce się ze sobą nie stykały. Zapobiegnie to ich sklejeniu. Tak przygotowane truskawki mogą być zamrożone nawet do 12 miesięcy. Warto oczywiście podpisać woreczek lub opakowanie, aby dokładnie oznaczyć do kiedy można ich użyć i cieszyć się ich smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.