Jak mrozić kurki?

Czy kurki można mrozić? Oczywiście, że tak! Kurki mrozi się stosunkowo prosto. Trzeba jednak uważać, by po rozmrożeniu nie okazały się gorzkie w smaku. Aby tego uniknąć należy wybrać świeże grzyby, które mają całe i nieuszkodzone kapelusze. Jedni twierdzą, że grzybów nie wolno moczyć i gdy są bardzo brudne to można je co najwyżej umyć pod bieżącą wodą. Inni natomiast wyznają zasadę, że grzyby spokojnie można wrzucić do miski i zalać ciepłą wodą. Następnie przez chwilę mieszać łyżką, by wodny wir oderwał zanieczyszczenia i zmusił brud do opadnięcia na dno, przy jednoczesnym trzymaniu grzybów na powierzchni. Po kilku minutach takiego czyszczenia czyste już kurki należy wyciągnąć za pomocą łyżki z dużymi oczkami, a następnie delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym by się nie posklejały.

Jak mrozić kurki? Co zrobić przed zamrożeniem?

Niezależnie od sposobu w jaki zdecydowało się oczyścić grzyby, następny krok jest taki sam w przypadku obu szkół. A mianowicie przed zamrożeniem grzyby należy oddać obróbce termicznej, to jest obgotować lub usmażyć, gdyż dzięki temu ma się gwarancję właściwego smaku. To właśnie mrożenie surowych kurek powoduje ich gorzkawy posmak.

Sposoby na pyszne mrożone kurki

Na szczęście nawet w przypadku zamrożenia surowych kurek są sposoby, dzięki którym te pyszne grzyby można uratować. Pierwszym z nich jest polanie surowych grzybów wrzątkiem. Drugim usmażenie na maśle z jakimś słodkim dodatkiem, na przykład cebulką.

Należy też pamiętać, że nawet poddanie grzybów odpowiednim zabiegom przed zamrożeniem może spowodować, że kurki zgorzknieją. Dzieje się tak, gdy przechowuje się je w zamrażalniku dłużej niż 8 miesięcy. Aby tego uniknąć najlepiej przed zamrożeniem kurek zapisać sobie datę, kiedy mrożenie miało miejsce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.