Czy cukinię można mrozić? Cukinia to niezwykle zdrowe i smaczne warzywo, które często gości na polskich stołach. Gdy nastaje sezon na cukinię, a więc przede wszystkim w sierpniu i wrześniu, sięgamy po nią wyjątkowo często. I słusznie, bo to prawdziwa bomba witaminowa i sprzymierzeniec odchudzania.
Mrożenie cukinii, czyli jak cieszyć się jej zaletami przez cały rok
Z cukinii można zrobić dosłownie wszystko. Makaron, ketchup, bigos, placki, pasztet, sałatka – to tylko wybrane potrawy, które da się wyczarować z tego niezwykłego warzywa. Jest lekkostrawne, smaczne, a dodatkowo mało podatne na odkładanie metali ciężkich. Aby korzystać z jej walorów przez cały rok, warto cukinię mrozić. Jest to naprawdę łatwe, więc jeśli tylko mamy odpowiedniej wielkości zamrażarkę, koniecznie wypełnijmy ją cukinią. Tym bardziej, że w sezonie jest ona niezwykle tania.
Zobacz też: Czy można mrozić grzyby?
Jak przygotować cukinię do zamrożenia? Praktyczne wskazówki
Do mrożenia najlepiej nadają się okazy młode i niewielkie. Wystarczy je umyć, osuszyć, a następnie pokroić w drobną kostkę. Pamiętajmy, aby w przypadku dużych i nieco przerośniętych cukinii usunąć miąższ z pestkami. Młodego warzywa nie musimy obierać, ponieważ skórka jest w tym wypadku bardzo cienka. Obrać warto jedynie większe i starsze okazy. Pokrojone kawałki wkładamy do woreczków strunowych i umieszczamy w zamrażarce. Niektóre osoby blanszują cukinię przed zamrożeniem, czyli wkładają na chwilę do wrzątku, a następnie opłukują zimną wodą. Dzięki temu jest ona smaczniejsza już po rozmrożeniu. Nie jest to jednak konieczne i swobodnie możemy mrozić warzywo bez blanszowania.
Anna Madejewska to doświadczona pasjonatka kulinariów i miłośniczka gotowania, która na blogu BestFitMeals dzieli się sprawdzonymi przepisami i praktycznymi poradami dotyczącymi gotowania. Z pasją eksperymentuje z nowymi smakami i technikami, tworząc dania inspirowane zarówno tradycyjną kuchnią, jak i nowoczesnymi trendami. Artykuły Anny to miejsce, gdzie każdy, od amatora po doświadczonego kucharza, znajdzie coś dla siebie – od prostych, codziennych potraw po wyszukane propozycje na specjalne okazje.
Dodaj komentarz