Czy można mrozić cukinię?

Czy cukinię można mrozić? Cukinia to niezwykle zdrowe i smaczne warzywo, które często gości na polskich stołach. Gdy nastaje sezon na cukinię, a więc przede wszystkim w sierpniu i wrześniu, sięgamy po nią wyjątkowo często. I słusznie, bo to prawdziwa bomba witaminowa i sprzymierzeniec odchudzania.

Mrożenie cukinii, czyli jak cieszyć się jej zaletami przez cały rok

Z cukinii można zrobić dosłownie wszystko. Makaron, ketchup, bigos, placki, pasztet, sałatka – to tylko wybrane potrawy, które da się wyczarować z tego niezwykłego warzywa. Jest lekkostrawne, smaczne, a dodatkowo mało podatne na odkładanie metali ciężkich. Aby korzystać z jej walorów przez cały rok, warto cukinię mrozić. Jest to naprawdę łatwe, więc jeśli tylko mamy odpowiedniej wielkości zamrażarkę, koniecznie wypełnijmy ją cukinią. Tym bardziej, że w sezonie jest ona niezwykle tania.

Zobacz też: Czy można mrozić grzyby?

Jak przygotować cukinię do zamrożenia? Praktyczne wskazówki

Do mrożenia najlepiej nadają się okazy młode i niewielkie. Wystarczy je umyć, osuszyć, a następnie pokroić w drobną kostkę. Pamiętajmy, aby w przypadku dużych i nieco przerośniętych cukinii usunąć miąższ z pestkami. Młodego warzywa nie musimy obierać, ponieważ skórka jest w tym wypadku bardzo cienka. Obrać warto jedynie większe i starsze okazy. Pokrojone kawałki wkładamy do woreczków strunowych i umieszczamy w zamrażarce. Niektóre osoby blanszują cukinię przed zamrożeniem, czyli wkładają na chwilę do wrzątku, a następnie opłukują zimną wodą. Dzięki temu jest ona smaczniejsza już po rozmrożeniu. Nie jest to jednak konieczne i swobodnie możemy mrozić warzywo bez blanszowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.