Ile gotować ziemniaki? Gotowanie ziemniaków krok po kroku

Ziemniaki są najczęściej wybieranym dodatkiem podczas przygotowywania obiadu. Można je zastąpić ryżem lub kaszą. Ale to jednak ziemniak jest zazwyczaj najpowszechniejszym wyborem. Jak gotować ziemniaki? Warzywo to jest uniwersalne – można je gotować, smażyć, piec. Może się wydawać, że taka prozaiczna czynność jak gotowanie ziemniaków, nie stanowi wielkiego wyzwania. Jednak, aby osiągnąć satysfakcjonujący rezultat, należy przestrzegać paru zasad dotyczących tego, jak ugotować ziemniaki.

Obieranie i krojenie ziemniaków

Młode ziemniaki najlepiej ugotować w mundurkach; wystarczy je wcześniej wyszorować. Starsze natomiast wymagają usunięcia ich ze skórki. Należy starać się obierać je jak najbardziej cienko, ponieważ to w skórce znajdują się najcenniejsze składniki odżywcze. Części ziemniaków powinny być pokrojone na jednakową wielkość; wtedy ugotują się równomiernie.

Zobacz też: Jak gotować bób?

Gotowanie ziemniaków

Następną czynnością jest umycie ziemniaków i wrzucenie ich do wody, najlepiej już zagotowanej. Niezbędnym elementem jest sól, którą trzeba dodać do gotujących się warzyw. Posolenie ziemniaków przed gotowaniem wydłuża czas realizacji. Ogólnie przyjęte proporcje to łyżeczka soli na 1 kg ziemniaków. Wody w garnku powinno być tyle, aby przykryła ziemniaki.

Czas gotowania ziemniaków

Odpowiedzią na pytanie, ile gotować ziemniaki, jest ich wielkość. Pokrojone w cząstki, potrzebują około 20 minut; obrane w małe kawałki 12-15 minut. Najlepiej nakłuć je widelcem, by się przekonać, czy osiągnęły odpowiednią miękkość. Gdy ziemniaki są już ugotowane, należy je odcedzić i ewentualnie rozbić tłuczkiem. Można dodać do smaku masło, śmietanę, koperek lub zrumienioną cebulkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.