Jeśli chcesz piec podudzia z kurczaka dwa razy dłużej, niż w przepisie, musisz dostosować czas pieczenia. W takim przypadku:
- Standardowy czas pieczenia dla podudzi to około 40-45 minut w temperaturze 220 stopni C.
- Dwa razy dłuższy czas pieczenia oznacza, że mięso będzie w piekarniku przez około 1 godzinę i 20-30 minut.
Wydłużenie czasu pieczenia może prowadzić do wysuszenia mięsa, dlatego warto monitorować je w trakcie pieczenia. Można obniżyć temperaturę do około 180-190 stopni Celsjusza, aby mięso piekło się wolniej i bardziej równomiernie, co pozwoli zachować soczystość wewnątrz, ale jednocześnie nie przypalić skóry.
Możesz również po upływie około godziny przykryć naczynie folią aluminiową, aby uniknąć przesuszenia zewnętrznej warstwy mięsa.
Anna Madejewska to doświadczona pasjonatka kulinariów i miłośniczka gotowania, która na blogu BestFitMeals dzieli się sprawdzonymi przepisami i praktycznymi poradami dotyczącymi gotowania. Z pasją eksperymentuje z nowymi smakami i technikami, tworząc dania inspirowane zarówno tradycyjną kuchnią, jak i nowoczesnymi trendami. Artykuły Anny to miejsce, gdzie każdy, od amatora po doświadczonego kucharza, znajdzie coś dla siebie – od prostych, codziennych potraw po wyszukane propozycje na specjalne okazje.
Dodaj komentarz