Ile gotować szparagi?

Nie od dziś wiadomo, że szparagi są źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Sezon na nie trwa zdecydowanie za krótko, więc należy sięgać po nie jak najczęściej. W jaki sposób przygotowywać te pożywne warzywa, aby zachowały miękkość i jednocześnie jędrność, niepowtarzalny smak, wartości odżywcze i pięknie prezentowały się na talerzu?

Ile czasu gotować szparagi?

Do wyboru mamy zarówno szparagi zielone jak i białe, a cały sekret doskonałego ich smaku tkwi w długości gotowania. Zanim przystąpimy do ich gotowania należy jeszcze je odpowiednio przygotować. Zielone szparagi nie wymagają obierania, natomiast białe powinno się pozbawić włókien. W obu odmianach zaleca się odciąć zdrewniałą końcówkę. Tak przyrządzone warzywa wstawiamy pionowo, najlepiej do wysokiego garnka i zalewamy wodą w taki sposób, aby główki wystawały ponad jej powierzchnię. Są one bowiem najdelikatniejszą ich częścią i wystarczy, że zmiękną pod wpływem pary.

Można je dodatkowo związać luźno nitką, aby stały pionowo i równo się gotowały. Jeśli nie ma możliwości ułożenia ich pionowo, można je równomiernie położyć na dnie garnka. Do smaku dodajemy łyżeczkę soli, cukru a także odrobinę masła. W zależności od koloru szparagów, trzeba zwrócić szczególną uwagę na czas ich przygotowywania. Zielone powinno się gotować około 3-4 minut, natomiast białe około 7 minut. Ogólnie przyjmowaną zasadą jest, że im grubsze szparagi tym dłużej należy je gotować. Ważne jest jednak, aby nie wydłużać tego czasu za bardzo, gdyż wtedy staną się one zbyt miękkie i będą rozpływać się nie tylko w ustach, ale także na talerzu, co sprawi, że nie będą się dobrze prezentować. Szparagi gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu. Jeśli warzywa są w pozycji leżącej w garnku, wtedy nie ma potrzeby jego przykrywania. Idealnie przygotowane szparagi mają wyrazisty zielony lub w przypadku białej odmiany, kremowy kolor i są chrupiące. Można to sprawdzić przy pomocy widelca. Powinien on z łatwością wbijać się w warzywo, ale nie doprowadzać do jego rozpadania się. Tak przygotowane szparagi są gotowe do podania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.