Falafel to nabierające w ostatnich latach w Polsce niezwykłej popularności danie. Wszystko za sprawą tego, iż jest wegetariański, zdrowy i smaczny. W wielu miastach pojawiają się punkty gastronomiczne, które w swojej ofercie proponują falafela.
Co to jest falafel?
Falafel to bardzo proste w przygotowaniu, smażone na głębokim tłuszczu kotleciki ze zmielonej ciecierzycy z dodatkami. Aby je przygotować należy na noc namoczyć w wodzie ciecierzycę, a następnie zmielić z dodatkiem cebuli, czosnku i natka pietruszki. Dodać przyprawy (pieprz, mielona papryka, kminek, majeranek) i uformować kulki o średnicy około 4 centymetrów. Smażyć kilka minut na głębokim tłuszczu. Proponujemy podawać wraz z sałatką z surowych warzyw – posiekaną sałatą rzymską, oliwkami, papryką, pomidorem, polaną oliwą z oliwek. Można podawać z hummusem.
Składniki falafela:
- Ciecierzyca,
- Cebula,
- Czosnek,
- Natka pietruszki,
- Przyprawy,
Dodaj komentarz