Falafel z warzywami

Falafel to nabierające w ostatnich latach w Polsce niezwykłej popularności danie. Wszystko za sprawą tego, iż jest wegetariański, zdrowy i smaczny. W wielu miastach pojawiają się punkty gastronomiczne, które w swojej ofercie proponują falafela.

Co to jest falafel?

Falafel to bardzo proste w przygotowaniu, smażone na głębokim tłuszczu kotleciki ze zmielonej ciecierzycy z dodatkami. Aby je przygotować należy na noc namoczyć w wodzie ciecierzycę, a następnie zmielić z dodatkiem cebuli, czosnku i natka pietruszki. Dodać przyprawy (pieprz, mielona papryka, kminek, majeranek) i uformować kulki o średnicy około 4 centymetrów. Smażyć kilka minut na głębokim tłuszczu. Proponujemy podawać wraz z sałatką z surowych warzyw – posiekaną sałatą rzymską, oliwkami, papryką, pomidorem, polaną oliwą z oliwek. Można podawać z hummusem.

Składniki falafela:

  • Ciecierzyca,
  • Cebula,
  • Czosnek,
  • Natka pietruszki,
  • Przyprawy,

Czas przygotowania: 40 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.