W Polsce nieprzerwanie rośnie liczba osób, które interesują się produktami ekologicznymi, takimi jak np. mięso ekologiczne z kaczki. Tego rodzaju artykuł spożywczy jest pyszny, a przede wszystkim zdrowym. Dlaczego warto kupić ekologiczną kaczkę?
Hodowla BIO drobiu
Na czym polega hodowla ekologiczna, czyli hodowla BIO drobiu? Przede wszystkim warto zaznaczyć, że ekologiczny drób to bardzo popularny produkt w Polsce. W takich miejscach chów jest blisko natury, a zwierzęta mają zapewniona odpowiednie warunki dla swojej rasy. W przypadku hodowli drobiu, wszelkiego rodzaju ptaki, w tym również kaczki, mają dość miejsca na rozprostowanie skrzydeł, a także i dostęp do wolnego wybiegu. Takie zwierzęta są karmione tylko i wyłącznie naturalnymi paszami, które składają się z mieszanki traw oraz mieszanki zbóż. Ponadto drób przebywający na wolnym wybiegu sam wyszukuje rośliny, zioła czy ślimaki i dżdżownice i w ten sposób wzbogaca swoją dietę w kolejne naturalne elementy.
Kaczki ekologiczne
Na szczególną uwagę zasługują hodowle rodzimych ras, które są przystosowane do życia właśnie w naszym klimacie. Do takich zwierząt należy między innymi kaczka ekologiczna. Tego rodzaju zwierzęta są hodowane przez około 70-90 dni. Ptaki podczas całego pobytu w hodowli mają dużo miejsca, zapewniony dostęp do wolnego wybiegu oraz świeżego powietrza i zdrowej karmy. Do prawidłowego rozwoju kaczki potrzebują sporej ilości wody. Z tego też powodu znakomicie radzą sobie wszędzie tam, gdzie hodowany jest również karp w specjalnych zbiornikach wodnych. Kaczki w takich miejscach zachowują zdrowie, chętnie zjadają ślimaki, czują się znakomicie i są karmione wyłącznie ekologicznymi i zdrowymi mieszankami karmy.
Mięso ekologiczne – zalety
Dlaczego warto kupować mięso ekologiczne? Zarówno podczas hodowli zwierząt, jak i produkcji samego mięsa nie stosuje się żadnych szkodliwych substancji, takich jak konserwanty, polepszacze smaku czy barwniki, ponadto zwierzęta są karmiona wyłącznie zdrową karmą.
Kaczka ekologiczność – dostępność w sklepach
Świeże produkty z ekologicznego mięsa z kaczki można znaleźć w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. Posiadają one odpowiednie certyfikaty, które potwierdzają ich pochodzenie i jakość, a ponadto zgodność z wszelkimi europejskimi normami. Co znaczy w ogóle ekologiczne? To znaczy, że dane zwierzęta były karmione naturalnymi paszami i nie stosowano w ich przypadku antybiotyków czy suplementów wzrostu, aby bardziej urosły. Dzięki przestrzeganiu tychże zasad nie tylko mięso jest ekologiczne, ale i sama produkcja jest przyjazna środowisku naturalnemu.
Dlaczego warto wybierać kaczkę?
Ekologiczne mięso kaczki ma wiele zalet dla ludzkiego organizmu. Dostarcza sporej ilości białka, a także posiada witaminy z grupy B, które są bardzo potrzebne człowiekowi. Ekologiczne mięso to produkt najwyżej jakości, zwłaszcza wtedy, kiedy kaczka rosła spokojnie i wolne w swoim naturalnym tempie i jak najlepszych warunkach dla jej gatunku.
Anna Madejewska to doświadczona pasjonatka kulinariów i miłośniczka gotowania, która na blogu BestFitMeals dzieli się sprawdzonymi przepisami i praktycznymi poradami dotyczącymi gotowania. Z pasją eksperymentuje z nowymi smakami i technikami, tworząc dania inspirowane zarówno tradycyjną kuchnią, jak i nowoczesnymi trendami. Artykuły Anny to miejsce, gdzie każdy, od amatora po doświadczonego kucharza, znajdzie coś dla siebie – od prostych, codziennych potraw po wyszukane propozycje na specjalne okazje.
Dodaj komentarz