Dripper – doskonała kawa każdego poranka

Kawa jest dla wielu z nas nieodzownym elementem każdego dnia. Jedni piją jedynie pojedynczą filiżankę o poranku, drudzy natomiast są mocno od niej uzależnieni i bez paru kubków pobudzającego napoju w trakcie dnia źle funkcjonują i czują się słabi i senni. Niezależnie od tego, do której grupy należymy, warto zastanowić się nieco nad sposobami parzenia kawy i być może nieco nimi zainspirować.

Kawa jest dla wielu z nas nieodzownym elementem każdego dnia. Jedni piją jedynie pojedynczą filiżankę o poranku, drudzy natomiast są mocno od niej uzależnieni i bez paru kubków pobudzającego napoju w trakcie dnia źle funkcjonują i czują się słabi i senni. Niezależnie od tego, do której grupy należymy, warto zastanowić się nieco nad sposobami parzenia kawy i być może nieco nimi zainspirować.

Czym są drippery?

To urządzenia znane od bardzo wielu lat, choć nie są tak polarne jak tradycyjne ekspresy do kawy. Jest również dość liczna grupa fanów kawy, którzy nigdy nie słyszeli o takim sposobie kawy, a ma on całkiem spore grono fanów czy nawet śmiało można powiedzieć, wyznawców.

Jak działa dripper?

Drip to po prostu przelewowa metoda parzenia kawy, a więc można powiedzieć, że dripper do kawy jest ręcznym ekspresem przelewowym. Znajdziemy jego wersje, które automatycznie podgrzewają wodę, ale większość prostych modeli wymaga od nas tego by samodzielnie zmielić ziarna kawy i zalać je uprzednio przegotowaną wodą, kontrolując cały proces ręcznie. Brzmi to na czynności skomplikowane, ale w rzeczywistości nie jest to nic trudnego i nie będziemy musieli posiadać zbyt dużej wiedzy, by zaparzyć wymarzoną filiżankę kawy.

Pamiętaj o proporcjach kawy

Bariści zawsze zalecają odpowiednią ilość kawy dla konkretnego typu urządzenia, w którym będziemy zaparzali kawę. W przypadku drippera będzie to około 20 gram kawy na standardową pojemność około 300ml. Oczywiście zalecane są rozmaite wariacje z grubością mielenia kawy, a także jej ubiciem. Dripper daje tę możliwość, że to od nas samych jedynie zależy co stworzymy. Być może odkryjemy tym sposobem swój wymarzony smak i aromat pysznej filiżanki kawy.

Dobra woda to podstawa smacznej kawy

Nie da się ukryć, że to woda stanowi absolutną podstawę każdej doskonałej w smaku i aromacie filiżanki kawy. Nie inaczej jest w dripperze. Powinna ona mieć od 90 do 96 stopni Celsjusza, a także w miarę naszych możliwości zawierać odpowiednią proporcję minerałów (eksperymentujmy z wodami mineralnymi) lub też być wodą przefiltrowaną w specjalnym dzbanku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.