Dieta rybna – bogactwo witamin i kwasów

Dieta rybna to bardzo zdrowa alternatywa dla codziennego jadłospisu. Odrzucenie mięsa na rzecz ryb, wpłynie pozytywnie na nasz organizm. Ryby bogate są w wiele witamin i minerałów takich jak wapń, fosfor, selen, jod, witaminy A, B, E i D oraz kwasy tłuszczowe takie jak Omega-3. Składniki te wspomagają pracę mózgu i układu odpornościowego. Ilość minerałów i kwasów tłuszczowych ma działanie przeciwmiażdżycowe, ochronne dla Układu nerwowego oraz przeciwniwotworowe. Ponadto zmniejszają ilość trójglicerydów we krwi i przyspieszają gojenie się ran.

Dieta rybna – zalety

Dieta rybna pozwala skutecznie oczyścić organizm oraz zgubić dodatkowe kilogramy. Znaleźć można informacje, że mogą to być nawet 4 kilogramy w ciągu dwóch tygodni. Zatem osiągnąć można nie tylko efekty zdrowotne ale także zmiany w wyglądzie sylwetki.

Przechodząc na dietę rybną warto poświęcić więcej czasu na przygotowanie posiłków. Warto sprawdzić ciekawe przepisy rybne, które wprowadzą do naszej kuchni nieco świeżości. Najlepiej sprawdzi się ryba gotowana na parze bądź pieczona. Dobrze jest wybierać ryby chude takie jak dorsz, flądra, sola czy mintaj i używać do ich przygotowania mniej tłuszczu. Ciekawą propozycją będzie sałatka z wędzonym pstrągiem lub pieczony sum.

W ciągu całego dnia osoba na diecie rybnej powinna zawrzeć rybę w swoich posiłkach przynajmniej dwa razy, na przykład na śniadanie i na obiad bądź obiad i kolacje. Dodatkowo warto ograniczyć sól, słodycze oraz produkty od zwierzęce i wzbogacić swoją dietę o warzywa i owoce. Posiłki powinny być spożywane w niewielkich ilościach za to zdecydowanie częściej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.