Artykuły

Masło orzechowe to jedna z ukochanych kulinarnych rozkoszy dla wielu Polaków. To przysmak, który bezpośrednio wywodzi się z kuchni amerykańskiej. Podbił serca mieszkańców naszego kraju już wiele lat temu. Obecnie masło orzechowe jest chętnie wybierane między innymi do przygotowywania różnego rodzaju przekąsek, śniadań, ciast. Masło orzechowe a dieta Masło orzechowe trudno nazwać przysmakiem niskokalorycznym. Zdecydowanie […]

Czytaj dalej

Dietetyka to bardzo szeroka dziedzina, w związku z czym wyodrębniły się w jej ramach różnego rodzaju specjalizacje. Jedną z nich jest dietetyk kliniczny zajmujący się sposobem odżywiania osób, które w danym momencie życia przechodzą przez jakąś chorobę. Taki specjalista posiada dogłębną wiedzę na temat tego jak powinno wyglądać żywienie pacjenta na danym etapie rozwoju schorzenia, […]

Czytaj dalej

Owoce kiwi są bogatym źródłem witaminy C, witaminy E i potasu. Mają tropikalny słodki smak, który smakuje jak zmieszane razem truskawki i śmietana. Ale ich obieranie jest jedną z najtrudniejszych części. Kiwi – skąd pochodzi? Kiwi to zielony owoc, który jest uprawiany w Nowej Zelandii. Kiwi, zwany także chińskim agrestem, jest najbardziej komercyjnie uprawianym owocem […]

Czytaj dalej

Co to jest imbir? Imbir jest rośliną uprawną, zaliczaną do rodziny imbirowatych. Pochodzenie imbiru nie jest do końca znane. Prawdopodobnie wywodzi się on z Melanezji. Składa się z długiej łodygi, dużych, lancetowatych liści i kwiatów o zielonożółtej barwie z domieszką fioletowego. Kłącze imbiru jest rośliną przyprawową, która jest dobrze znana na całym świecie, jednak głównie […]

Czytaj dalej

Kawa jest dla wielu z nas nieodzownym elementem każdego dnia. Jedni piją jedynie pojedynczą filiżankę o poranku, drudzy natomiast są mocno od niej uzależnieni i bez paru kubków pobudzającego napoju w trakcie dnia źle funkcjonują i czują się słabi i senni. Niezależnie od tego, do której grupy należymy, warto zastanowić się nieco nad sposobami parzenia […]

Czytaj dalej

Owoce morza są coraz popularniejszym przysmakiem w Polsce. Niestety, wciąż wiele osób ma kłopot z ich prawidłowym przygotowaniem do spożycia. Funkcjonuje na ten temat wiele mitów, które mogą nawet skutecznie zepsuć smak potrawy i odebrać całą przyjemność z przyrządzenia dania. Szkoda byłoby marnować tak smakowite kąski, dlatego z pomocą, jak prawidłowo obrać krewetki, przychodzi poniższy […]

Czytaj dalej

Papryka to bardzo zdrowe warzywo, które warto wprowadzić na stałe do swojego menu. Zawiera dużo witaminy C i E, witaminy z grupy B (B1, B2, B6) a także potas, fosfor, żelazo i magnez. Przez bogactwo kolorów (żółta, czerwona, zielona, biała) wygląda pięknie na talerzu, w sałatkach i daniach obiadowych. Ma ciekawy smak i wiele różnych […]

Czytaj dalej

Zakupy spożywcze są nieodzownym elementem codziennego życia konsumentów. My jako klienci traktujemy to niczym rytuał. Badania wskazują, że blisko 15% łącznego czasu naszego tygodnia spędzamy na robieniu zakupów w różnego rodzaju supermarketach czy lokalnych sklepach spożywczych. Niezależnie, czy planujemy wydać na żywność większe kwoty, czy tylko decydujemy się na doraźne sprawunki. Punkty spożywcze są trzecim po […]

Czytaj dalej

Sushi jest jedną z najbardziej znanych i lubianych potraw kuchni azjatyckiej. W Krakowie możemy je zjeść zarówno stacjonarnie, w restauracji, jak i zamówić sushi z dostawą do domu, za pośrednictwem firmy cateringowej. Obie opcje pozwalają skosztować świetnej jakości sushi przygotowanego w pełnej zgodzie z japońską sztuką kulinarną. Kluczem jest miejsce – do restauracji warto wybrać […]

Czytaj dalej

Codzienne obowiązki, tym przygotowywanie posiłków dla siebie i rodziny to rutyna, z której wielu nie czerpie przyjemności. Uważamy to za powinność, wszak zamawianie gotowych potraw jest drogie i nie możemy mieć pewności, że posiłki będą smaczne i zdrowe. A przecież dobro nasze i naszych bliskich leży nam na sercu. Poświęcamy się więc i spędzamy czas […]

Czytaj dalej