Artykuły

Tort to niemal zawsze element obowiązkowy przyjęć urodzinowych, ale również wielu innych jubileuszy. Jego upieczenie zawsze jest sporym wyzwaniem i w praktyce większość osób decyduje się na zakup gotowego tortu, nierzadko z dedykacją i specjalnie zamówionymi zdobieniami. W ten sposób unikamy wielu problemów z jego stworzeniem. Bez dużej wiedzy z zakresu cukiernictwa i posiadania odpowiednich […]

Czytaj dalej

Wiedza i świadomość dietetyczna w społeczeństwie rośnie praktycznie z roku na rok i coraz chętniej sięgamy po produkty nie tylko powszechnie uznawane za zdrowe, ale również przebadane w solidnych badaniach. Odpowiednio zbilansowana dieta wraz z dużą dawką ruchu fizycznego może niemalże czynić cuda, a nasze życie staje się w takim przypadku zauważalnie lepsze. W myśl […]

Czytaj dalej

Pojęcie zielona herbata japońska to jedno wielkie uogólnienie. Japończycy piją ją praktycznie bez przerwy – do posiłków, na spotkaniach, w lecie dla ochłody, a w zimie na rozgrzewkę. Wyróżniają wiele jej gatunków. Liczy się nie tylko sam rodzaj krzewu herbaty, ale region z którego pochodzi, sposób uprawy, metoda suszenia i wreszcie sposób zaparzania i serwowania. […]

Czytaj dalej

Miłośników herbat nie brakuje. W sklepach znajdziemy całkiem sporo różnych rodzajów tego aromatycznego napoju. Dobrze byłoby je poznać i dowiedzieć się, czym właściwie się charakteryzują. Wówczas będziemy mogli zdecydować o tym, jaki napar chcemy popijać regularnie. Wśród herbat, które zasługują na szczególne uznanie wyróżnić można herbatę żółtą, earl grey czy zieloną. Jakie właściwości posiada herbata […]

Czytaj dalej

Odczuwasz zmęczenie i senność? Dokucza ci brak koncentracji, a do tego na nic nie masz siły? Zapomnij o kawie! Skuteczne pobudzenie i to bez skutków ubocznych zapewni ci zielona herbata Matcha. Dlaczego jeszcze warto ją pić? Zapraszamy do lektury. Stres, nerwowość, zniechęcenie, rozdrażnienie, coraz częstsze spadki nastroju i… coraz gorsze samopoczucie – to tylko niektóre […]

Czytaj dalej

Gotowanie kalafiora tymi metodami daje pyszne warzywo, które nie jest papkowate ani zbyt twarde. Najważniejszą częścią gotowania kalafiora jest upewnienie się, że nie jest rozgotowany. Jak gotować kalafior? Najpierw kalafior należy umyć i pokroić na mniejsze kawałki wielkości kęsa. Podgrzej średnią patelnię na średnim ogniu i dodaj olej roślinny lub masło. Ile gotować bób? Ile […]

Czytaj dalej

Niebanalny pomysł na prezent urodzinowy dla kogoś bliskiego? Zestawy prezentowe ze zdrową żywnością. Czyż to nie brzmi świetnie? Coraz więcej osób chce poznawać nowe pyszne smaki produktów spożywczych, które są zdrowe, pozbawiona chemii i konserwantów, przygotowane lokalnie z poszanowaniem surowca. Warto wspierać takie inicjatywy. Podarowanie przepysznego upominku to doskonała alternatywa dla książki, płyty czy czegoś […]

Czytaj dalej

Miłośnicy kuchni roślinnej, którzy już dawno przestali spożywać mięso oraz inne produkty odzwierzęce, mają się coraz lepiej. W sklepach, już nie tylko tych ze zdrową żywnością, jest coraz większy wybór przekąsek i przysmaków, które stworzone są tylko i wyłącznie na bazie warzyw i owoców oraz zbóż. To sycące i pyszne batony owocowe, które zawsze warto […]

Czytaj dalej

Masło orzechowe to jedna z ukochanych kulinarnych rozkoszy dla wielu Polaków. To przysmak, który bezpośrednio wywodzi się z kuchni amerykańskiej. Podbił serca mieszkańców naszego kraju już wiele lat temu. Obecnie masło orzechowe jest chętnie wybierane między innymi do przygotowywania różnego rodzaju przekąsek, śniadań, ciast. Masło orzechowe a dieta Masło orzechowe trudno nazwać przysmakiem niskokalorycznym. Zdecydowanie […]

Czytaj dalej

Dietetyka to bardzo szeroka dziedzina, w związku z czym wyodrębniły się w jej ramach różnego rodzaju specjalizacje. Jedną z nich jest dietetyk kliniczny zajmujący się sposobem odżywiania osób, które w danym momencie życia przechodzą przez jakąś chorobę. Taki specjalista posiada dogłębną wiedzę na temat tego jak powinno wyglądać żywienie pacjenta na danym etapie rozwoju schorzenia, […]

Czytaj dalej