Artykuły

To, że warto zaopatrywać się w awokado i włączyć je do codziennej diety wiadomo nie od dziś. Jest ono składnikiem wykorzystywanym w wielu kuchniach na całym świecie. Sposoby przechowywania natomiast zależą od jego stopnia dojrzałości. Przechowywanie awokado – twardy, niedojrzały owoc Jeśli mamy do czynienia z niedojrzałym, twardym awokado dobrym sposobem będzie trzymanie go w […]

Czytaj dalej

Czy kurki można mrozić? Oczywiście, że tak! Kurki mrozi się stosunkowo prosto. Trzeba jednak uważać, by po rozmrożeniu nie okazały się gorzkie w smaku. Aby tego uniknąć należy wybrać świeże grzyby, które mają całe i nieuszkodzone kapelusze. Jedni twierdzą, że grzybów nie wolno moczyć i gdy są bardzo brudne to można je co najwyżej umyć […]

Czytaj dalej

Lato zawsze kojarzy się z truskawkami. Niestety sezon na te przepyszne owoce trwa bardzo krótko i nie ma zbyt wiele czasu, aby się nimi nacieszyć. Wiele osób więc zastanawia się, czy można mrozić truskawki. Sprawdźmy! Czy można mrozić truskawki? Na całe szczęście jest wiele sposobów na to, aby móc oszukać czas i cieszyć się smakiem […]

Czytaj dalej

Decyzje każdego z nas mają wpływ na stan środowiska. Niezależnie od tego, czy jesteśmy konsumentami, czy przedsiębiorcami oferującymi usługi, powinno nam zależeć na dobru planety. Szczególnie ważne jest ograniczenie ilości plastiku, który wolno się rozkłada i zanieczyszcza oceany. Zwłaszcza w branży gastronomicznej, gdzie z przyczyn sanitarnych używamy opakowań jednorazowych, warto zadbać o to, by korzystać […]

Czytaj dalej

Kamienne piece do pizzy to popularny trend w świecie gastronomii. Wyglądają nie tylko estetycznie, ale również pieką pyszną pizzę. Można je wbudować w dowolny ogród lub patio, a zapewnią wiele godzin przyjemności przy przygotowaniu ulubionej pizzy. Kamienne piece do pizzy można też wykorzystać do pieczenia chleba, podpłomyków, a nawet warzyw i mięsa. Dodatkowo są bardzo […]

Czytaj dalej

Mikroliście są listkami roślin zebranymi przed dojrzewaniem, siewkami różnych roślin jadalnych, które wizualnie mogą przypominać dobrze nam znaną rzeżuchę. Cechują się bogatymi walorami odżywczymi i estetycznymi. Jednak dopiero od niedawna można o nich usłyszeć szerzej. Co warto o nich wiedzieć? Jak je hodować? Mikroliście — to warto wiedzieć Mikroliście mogą powstać z roślin takich jak: […]

Czytaj dalej

Kawa to napój, który dla wielu ludzi jest elementem obowiązkowym każdego dnia. Nierzadko nie mówimy jedynie o jednej filiżance kawy, a o jej regularnym spożywaniu w trakcie dnia. Najwięksi pasjonaci kawy są w stanie pijać ją nawet wieczorami nie zważając uwagi na wszelkie pobudzające skutki kofeiny. Również w kawiarniach sprzedaż kawy ma się znakomicie. Kawa […]

Czytaj dalej

Restauracje serwujące sushi różnią się od siebie znacząco jakością potraw i ich ceną. Skąd wiedzieć, czy danie, które właśnie zamówiliśmy zasługuje na swoją cenę? Przede wszystkim – świeżość Sushi to potrawa charakterystyczna, szczególnie w Europie, z uwagi na to, że rzadko spożywa się tutaj ryby w postaci surowej. W tej potrawie natomiast surowy łosoś, tuńczyk, […]

Czytaj dalej

Nie ma wątpliwości, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niestety wiele osób niedostatecznie przykłada się do przygotowywania porannych posiłków. Zwłaszcza zimą pojawia się problem i pytanie, co zjeść na śniadanie? Przedstawiamy rozwiązania tego problemu. Śniadanie na ciepło Zima to czas, w którym zwykle każdy catering serwuje śniadania na ciepło. Nic w tym dziwnego, […]

Czytaj dalej

Czy wiesz, że przygotowanie pizzy, wcale nie jest tak skomplikowane, jak ci się wydaje? Musisz stosować się tylko do kilku zasad, a twoja pizza, będzie smakować lepiej niż te, które zamawiasz z restauracji. Nie są to jakieś skomplikowane zasady. To kilka prostych wskazówek, które dotyczą sposobu przygotowania ciasta do pizzy, sosu do pizzy, a także […]

Czytaj dalej