Artykuły

Rabarbar to sezonowe warzywo (tak, warzywo!), który sprawdza się szczególnie w przygotowaniu deserów, czy wypieków. Mój ulubiony przepis to kruche ciasto z rabarbarem i bezą. Zawsze przygotowywałam go wraz z nadejściem cieplejszych dni (maj, czerwiec) zajadałam się deserem na tarasie. Gorzej było zimą. Do momentu, kiedy zaczęłam się zastanawiać, co by się wydarzyło, gdyby rabarbar […]

Czytaj dalej

Na pewno wielu czytelników zastanawiało się czy ser żółty można mrozić, a jeśli tak to w jaki sposób to robić. Co zrobić ze zbyt dużą ilością sera żółtego, którego nie jesteśmy w stanie zjeść, a nie chcemy, żeby się zmarnował? Dobrym sposobem na jego przechowanie będzie zamrożenie. Żeby jednak ser jak najmniej stracił ze swoich […]

Czytaj dalej

Pieczarki, czy można je mrozić? Wielu z nas zadaje sobie to pytanie, przygotowując rozmaite dania z ich dodatkiem lub szykując zapasy na zimę. Odpowiedź jest prosta – tak jak najbardziej i warto to robić, aby mieć je zawsze pod ręką, bo pieczarki stanowią idealny dodatek do potraw obiadowych lub innych popularnych przekąsek, takich jak zapiekanki. […]

Czytaj dalej

Wątróbka z cebulką ma zapewne tak samo wielu fanów, jak zdecydowanych przeciwników. Jeśli należysz do tych pierwszych, zapewne zdarzyło ci się zastanawiać, czy wątróbkę można mrozić? Zdarzają się sytuacje, kiedy mamy jej zbyt dużo na jeden posiłek, a jak wiadomo, surowych podrobów, nawet w lodówce, nie należy zbyt długo przechowywać. Jak przygotować wątróbkę do mrożenia? […]

Czytaj dalej

Internet w dzisiejszych czasach to potężne medium. W ciągu paru chwil pozwala nam dotrzeć do setek tysięcy, a może i milionów osób na świecie. Facebook, który jest aktualnie liderem w branży social media pozwala nam prowadzić stronę o naszym hobby, gwiazdach czy biznesie i właśnie na tym ostatnim się skupię. Gastronomia mimo ogromnej konkurencji cieszy […]

Czytaj dalej

Czy cukinię można mrozić? Cukinia to niezwykle zdrowe i smaczne warzywo, które często gości na polskich stołach. Gdy nastaje sezon na cukinię, a więc przede wszystkim w sierpniu i wrześniu, sięgamy po nią wyjątkowo często. I słusznie, bo to prawdziwa bomba witaminowa i sprzymierzeniec odchudzania. Mrożenie cukinii, czyli jak cieszyć się jej zaletami przez cały […]

Czytaj dalej

Czy wszystkie grzyby nadają się do mrożenia? Czy można mrozić grzyby? W jaki sposób mrozić grzyby przyniesione ze sklepu lub prosto z lasu? Mrożenie grzybów jest idealną metodą ich przechowywania, najczęściej wykorzystywaną w sezonie zimowym. Praktycznie każde jadalne grzyby nadają się do umieszczenia w zamrażarce, choć niektóre rodzaje (np. kurki i rydze) należy wcześniej obgotować, aby […]

Czytaj dalej

Masło zaliczamy do tłuszczu jadalnego. Produkowany jest ze śmietany, którą otrzymujemy, z mleka krowiego lub koziego. Ten naturalny produkt musi być odpowiednio przechowywany, ponieważ jełczeje. Co może doprowadzić poważnych do zatruć pokarmowych. Często zadajemy sobie pytania: jak przechowywać masło? Czy można mrozić masło? Chociaż na ten temat napisano wiele faktów i mitów, odpowiedź brzmi twierdząco. Tak, […]

Czytaj dalej

Mrożenie i konserwowanie produktów spożywczych to idealny pomysł na przechowywania oraz wykorzystywanie ich poza sezonem. Jednym z ciekawych rozwiązań jest mrożnie dyni. Czy jest to możliwe? Jak mrozić dynie? Dlaczego warto wykorzystywać tego rodzaju czynność? Czym mrożenie dyni jest możliwe? Zamrożenie dyni, jak również wielu innych warzyw to bardzo korzystne działania, które przynoszą wiele dobrodziejstw. Proces […]

Czytaj dalej

Drożdże to produkt, który może być wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Dzięki ich właściwościom możliwe jest wypiekanie ciast, pieczywa i innych produktów. Niewiele osób wie, że świeże drożdże posiadają również wiele wartości zdrowotnych i są artykułem który korzystnie wpływa na zdrowie i samopoczucie człowieka. Drożdże to surowiec, który można również mrozić. W jakim celu się je […]

Czytaj dalej