Zupa grzybowa z fasolą szparagową

Zupa grzybowa to idealna propozycja na jesienny obiad. Ale nie tylko na jesienny bo suszone grzyby świetnie sprawdzą się do przyrządzenia tej potrawy o każdej innej porze roku! W tym wariancie najlepiej sprawdzą się prawdziwki lub podgrzybki, których użyć możemy również wespół. Po grzyby warto wybrać się z samego rana do lasu, a jeśli nie masz świeżych leśnych grzybów, użyj po prostu pieczarek z bazaru.

Jak zrobić zupę grzybową?

Przepis jest bajecznie prosty. Oczyszczone, wypłukane i pokrojone grzyby podsmaż na oleju lub maśle, razem z posiekaną cebulą i  czosnkiem. Do tych składników pasować będzie tymianek – świeży lub suszony. Zawartość patelni należy przełożyć do garnka, zalać bulionem i następnie gotować na wolnym ogniu. W tym momencie dodaj nieco fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej. Nada ona potrawie ciekawego smaku.Pod koniec gotowania należy dodać śmietany, która nada całości kremowej konsystencji i bielszego koloru. Grzybową podawaj na najlepiej z dodatkiem ugotowanego wcześniej makaronu lub ziemniaków. Jeśli zdecydujesz się na tę drugą opcję dodaj je wcześniej raz z fasolką. Smacznego!

Składniki zupy grzybowej:

  • Grzyby (podgrzybki, prawdziwki),
  • Śmietana,
  • Fasolka szparagowa,
  • Przyprawy (Pieprz, sól, tymianek, bazylia),
  • Makaron lub ziemniaki,
  • Kostka rosołowa.

Czas przygotowania zupy: 60 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.