Szklanki idealne do latte

Wszyscy uwielbiamy pić kawę. No prawie wszyscy. Niemal każdy może znaleźć swoją ulubioną odmianę. Bardzo popularne jest espresso z domieszką mleka. Przy czym nie zaspokaja nas zwykła flat white, czyli polska kawa z mlekiem. Kochamy delikatne włoskie cappuccino z pianką, czy wszelkie odmiany latte. Lubimy nie tylko ich smak, ale także wyjątkowy, miły dla oka sposób podania. Picie takiej kawy sprawia, że czas zatrzymuje się na chwilę.

Wyobraź sobie słoneczny dzień, jesteś w domu, masz wolne. Wypełniłaś wszystkie swoje obowiązki, wreszcie czas na odpoczynek i nagrodę – kawa na świeżym powietrzu. Masz odrobinę więcej czasu niż zazwyczaj, więc możesz dać się ponieść i przyrządzisz jedną z odmian kawy latte. Poznaj podstawowe jej rodzaje i dowiedz się, w jakich naczyniach ją podawać.

– „Dzięki wyjątkowej konsystencji spienionego mleka kawy latte cieszą oczy i podniebienie. Najlepiej, jeśli podane są w wysokich przezroczystych szklankach z uchwytem. Umożliwi to picie jeszcze gorącego napoju” – przekonuje ekspert z Porcelana24.pl.

Rodzaje latte

Utarło się w potocznym języku, że kawę z dużą ilością mleka nazywamy latte. A latte to po włosku nic innego jak… mleko! Niech Cię jednak nie zwiedzie intuicja językowa – caffe latte to nie jest po prostu kawa z mlekiem. Bardziej pasuje do niej określenie – mleko z dodatkiem kawy. Caffe latte robi się w proporcji 1/3 espresso i 2/3 spienionego mleka. Wysoka zawartość mleka zapewnia niezwykłą konsystencję i smak. Inną odmianą kawy latte, mocno pożądaną ze względu na sposób podania jest trójwarstwowa latte macchiato. Do gorącego i mocno spienionego mleka wlewasz powoli espresso. Na dole powinna zostać warstwa mleka, pośrodku kawy, na górze wykończenie z piany mlecznej. Możesz rozkoszować się kolejnymi warstwami albo wszystko wymieszać. Istnieje jeszcze kilka odmian latte. Każdą możesz wzbogacać czekoladą, domieszką słodkich likierów, czy dodatkiem ulubionych lodów. Dzięki możliwościom domowych ekspresów możesz je przyrządzić w domu bez wysiłku. Potrzebujesz jeszcze tylko idealnych szklanek do latte.

W czym podawać kawy latte?

Kawy latte obowiązkowo podajemy w przezroczystych szklankach. Tylko takie pozwolą cieszyć się wyglądem kawy. Zdarza się, że latte w kawiarniach podawana jest w szklance bez uchwytu. Nie jest to wygodne rozwiązanie. Caffe latte robi się z gorącego mleka. Szkło ma właściwości absorbujące ciepło, jeśli szklanka nie ma uchwytu, nie napijesz się gorącej kawy. Szklanka do wszystkich rodzajów latte powinna być wysoka. Umożliwia to odpowiednie zmieszanie espresso z mlekiem. Podsumowując, idealna szklanka do latte musi być przezroczysta, wysoka i mieć uchwyt. Ciekawy efekt daje szklanka z podwójną ścianką. Powala ona zatrzymać temperaturę napoju na dłużej i przy tym oryginalnie wygląda. Nie zapomnij, żeby oprócz szklanek do latte kupić łyżeczki z długą rączką.

Materiał partnera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.