Składniki zupy pomidorowej
Czego potrzebujesz do przygotowania zupy z pomidorów? Wszystkie składniki otrzymasz na lokalnym bazarze. Będzie to: 500-600 g pomidorów (świeżych lub z puszki) , 80 g cebuli , 20 g masła , włoszczyzna , 2 litry wody , 250 g śmietany i przyprawy.
Jak przygotować zupę?
Oczyszczone warzywa zalać wrzącą wodą i ugotować. Pomidory opłukać, pokroić razem z cebulą, ugotować w małej ilości wody z masłem. Pomidory, jeśli są świeże należy przetrzeć przez sito, połączyć z wywarem, a następnie zagotować. W dalszej kolejności odstawić, dodać śmietanę, przyprawić do smaku wedle uznania. Podawać z makaronem krajanką lub ryżem brązowym. My dodaliśmy jeszcze trochę kiełków dla smaku 😉
Czas przygotowania: 40 min.
Podobał Ci się ten przepis? Sprawdź również przepis na zupę grzybową!
Dodaj komentarz