Przepis na pieczonego łososia
Łosoś to jedna z tych ryb, które najczęściej lądują na naszych stołach. Jest on pyszny, a co więcej zdrowy więc często znajduje się w przepisach na dania fit i dla osób uprawiających sporty. W ostatnich latach ta ryba cieszy się rosnącą popularnością w naszym kraju. Jego cena maleje, a co za tym idzie staje się on coraz bardziej przystępny na każdą kieszeń. Ludzie zaczynają też doceniać właściwości i składniki odżywcze łososia. Łosoś zawiera bardzo dużo białka i zdrowe tłuszcze, a także jest cennym źródłem magnezu i potasu. Warto więc zapoznać się z wyśmienitymi przepisami na łososia!
Jak przygotować łososia?
Aby przyrządzić pysznego pieczonego łososia należy opłukać i osuszyć, a także sprawdzić czy nie pozostały gdzieś resztki ości, które musimy wyrzucić. Następnie marynujemy rybę w oliwie z oliwek, czosnku, soli, pieprzu i koperku i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu łososia zawijamy w sreberko i wkładamy do piekarnika. Pieczemy kwadrans po czym wyjmujemy danie na talerz, a obok układamy dla smaku awokado, które jest bardzo zdrowym dodatkiem. Nie zaszkodzi również dodać nieco pomidorków koktajlowych. Warto dla smaku wycisnąć na rybę nieco soku z cytryny.
Składniki dania z łososiem:
- Łosoś,
- Koperek,
- Pieprz, sól,
- Awokado,
- Oliwa z oliwek,
- Cytryna,
- Pomidorki koktajlowe.