Pieczony łosoś z awokado

Przepis na pieczonego łososia

Łosoś to jedna z tych ryb, które najczęściej lądują na naszych stołach. Jest on pyszny, a co więcej zdrowy więc często znajduje się w przepisach na dania fit i dla osób uprawiających sporty. W ostatnich latach ta ryba cieszy się rosnącą popularnością w naszym kraju. Jego cena maleje, a co za tym idzie staje się on coraz bardziej przystępny na każdą kieszeń. Ludzie zaczynają też doceniać właściwości i składniki odżywcze łososia. Łosoś zawiera bardzo dużo białka i zdrowe tłuszcze, a także jest cennym źródłem magnezu i potasu. Warto więc zapoznać się z wyśmienitymi przepisami na łososia!

Jak przygotować łososia?

Aby przyrządzić pysznego pieczonego łososia należy opłukać i osuszyć, a także sprawdzić czy nie pozostały gdzieś resztki ości, które musimy wyrzucić. Następnie marynujemy rybę w oliwie z oliwek, czosnku, soli, pieprzu i koperku i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu łososia zawijamy w sreberko i wkładamy do piekarnika. Pieczemy kwadrans po czym wyjmujemy danie na talerz, a obok układamy dla smaku awokado, które jest bardzo zdrowym dodatkiem. Nie zaszkodzi również dodać nieco pomidorków koktajlowych. Warto dla smaku wycisnąć na rybę nieco soku z cytryny.

Składniki dania z łososiem:

  • Łosoś,
  • Koperek,
  • Pieprz, sól,
  • Awokado,
  • Oliwa z oliwek,
  • Cytryna,
  • Pomidorki koktajlowe.

Czas przygotowania pieczonego łososia: 45 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.