Krewetki w sosie majonezowym

Krewetki w ostatnich latach przebojem wdarły się na stoły Polaków, którzy wprost bez opamiętania rozsmakowali się w tych owocach morza. O ile kiedyś, było to danie z rodzaju tych egzotycznych, o tyle dziś, można je dostać w stosunkowo niskich cenach w wielu sklepach (nawet rodzimych dyskontach). Wszystko o spowodowało, że krewetki coraz częściej trafiają na nasze stoły. Jaką potrawę najlepiej przygotować z użyciem krewetek? Dziś polecamy krewetki w sosie majonezowym, które smakują wręcz perfekcyjnie i świetnie nadają się zarówno na kolację dla gości, jak i niezobowiązujący posiłek.

Przepis na krewetki w sosie

Jak przygotować pyszne krewetki w sosie majonezowym? Najlepiej tak, aby danie to było FIT! Ale czy to w ogóle jest możliwe? W końcu majonez nie ma zbyt dobrej prasy i raczej nie wielu zalicza ją do zdrowej żywności. Stąd zapewne zdziwienie wielu czytelników na widok tytuły wpisu na portalu noszącym przecież nazwę BEST FIT MEALS. Czy coś jest więc nie tak? Otóż nie! Pod warunkiem, że do dania wykorzystamy odpowiedniego rodzaju majonez, taki który ma obniżoną zawartość tłuszcz i cukru np. majonez kielecki lekki, który zawiera aż 30% mniej wspomnianych składników. Jak go stosować w kuchni podczas przygotowania krewetek w sosie?

Krewetki w sosie majonezowym

Krewetki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, doprawiamy i smażymy na średnim ogniu, a następnie dodajemy ząbek czosnku dla aromatu potrawy. W międzyczasie mieszamy majonez lekki ze śmietaną w stosunku 1:1 i dodajemy pieprz, zioła, a także odrobinę mięty, która wzbogaci danie o niesamowity posmak. Kiedy krewetki zaczną się rumienić dodajemy do nich sos i gotujemy kilka minut podczas których smaki się świetnie wymieszają. Krewetki dobrze jest podawać ze świeżymi warzywami: sałatką, pomidorami, kiełkami.

Składniki dania z krewetek w sosie z warzywami:

  • Krewetki,
  • Pieprz, zioła, mięta,
  • Majonez kielecki lekki,
  • Śmietana,
  • Warzywa

Czas przygotowania: 35 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.