Jak wybrać kawę?

Do powszedniego picia filiżanki kawy przyznaje się aż 73% Polaków. Jedni poszukują w niej pobudzenia na resztę dnia, a dla drugich ma być przyjemnością i bonusem do relaksu. We współczesnych czasach, gdy w sklepach jest gigantyczny wybór kaw, każdy pragnie pić tę najlepszą. Tymczasem musisz wiedzieć, że najlepszą kawą na świecie jest ta, która smakuje Ci najbardziej. Niezależnie od marki i ceny. Co jednak zrobić, gdy nie chcesz kupować kawy w ciemno? Musisz sobie uświadomić, co tak naprawdę lubisz, a my pomożemy nakierować Cię na tzw. najlepszą kawę.

Rodzaj kawy

Na finalny smak kawy w filiżance składa się mnóstwo elementów. Jednym z nich jest jej odmiana. Najbardziej popularne kawy to arabica oraz robusta, które zna pewnie każdy. Arabica jest uważana za szlachetniejszą wersję kawy. Cechuje się mniejszą goryczką oraz pełniejszym smakiem i aromatem niż robusta. Natomiast robusta jest intensywniejsza w smaku oraz dysponuje większą zawartością kofeiny. Producenci na opakowaniach swoich artykułów rozmieszczają skład, czyli rodzaj ziaren oraz ich proporcje. Może być to np. 100% arabica, lub 60% arabica – 40% robusta. Kawy w całości składające się z ziaren arabiki będą dobre dla osób ceniących łagodny smak i wyraźny aromat. Mieszanki z wysokim dodatkiem robusty są przeznaczone przede wszystkim dla ludzi, którzy wolą zdecydowanie mocniejsze doznania smakowe i chcą się szybciej pobudzić.

Pochodzenie kawy

Duży wpływ na smak kawy ma również miejsce jej pochodzenia. Zależy to zwłaszcza od warunków klimatycznych, jakie panują w danym regionie. Warto mieć pojęcie, że kawa rośnie w tzw. pasie kawowym, którego granice tworzy zwrotnik raka oraz koziorożca. Produkcja kawy występuje w Ameryce Środkowej i Południowej, w Afryce Środkowej oraz Azji.

  • Kawy pochodzące z krajów amerykańskich cechują się nutami orzechowo-czekoladowymi z umiarkowaną kwasowością. Kawy te bardzo dobrze komponują się z mlekiem.
  • Ziarna afrykańskie cechuje wyraźnie większa kwasowość. W kawach pochodzących z Kenii lub Etiopii bardzo przejrzyście czuć posmak cytrusów. Ich unikalny smak można dostrzec, pijąc je bez żadnych dodatków.
  • Azjatyckie kawy głównie z Indii i Indonezji charakteryzuje mocny, ziemisty posmak. W takich kawach ciężko dostrzec jakąkolwiek kwasowość.

Stopień palenia

Bardzo istotnym procesem w produkcji kawy jest wypalanie ziaren. To właśnie palarnie kawy nadają wyjątkowy styl surowym ziarnom. Jest to ważny moment, który również oddziałuje na końcowy smak kawy. Im ziarna są dłużej palone, tym są ciemniejsze. Kawy jasno palone cechuje lekko brązowy kolor, wysoka zawartość kofeiny oraz owocowy posmak. Takie kawy mają zdecydowanie większy potencjał smakowy niż ziarna ciemno palone. Podczas długiego palenia kawa traci sporo swoich naturalnych właściwości, w tym dodatkowo obniża się poziom kofeiny. Kawy ciemno palone charakteryzują się wyraźną goryczką i małą kwasowością. Procedurę ciemnego palenia wykorzystują przede wszystkim włoskie palarnie, których kawy czasem są niemalże czarne i wyraziste w smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.