Hotelowa restauracja: miejsce warte odwiedzenia?

Serwis hotelowy to nie tylko wynajem pokojów na nocleg, to również szereg dodatkowych usług, które wypełniając ramy standardu placówki budują jednocześnie jej markę i renomę. Jedną z takich usług jest prowadzenie przez hotel restauracji. W niniejszym artykule postaramy się odpowiedzieć na pytanie, dlaczego warto odwiedzić hotelową restaurację. Zapraszamy do lektury!

Restauracja w hotelu buduje swym wystrojem klimat całej placówki i jednocześnie pełni swoistą rolę marketingową, przyciągając w swe progi nie tylko hotelowych gości, ale też i smakoszy chcących spróbować hotelowej kuchni. Dlatego nierzadko przygotowuje się menu lunchowe dla posiadających wykupione wyżywienie gości oraz kilka bardziej wykwintnych dań à la carte, które mogą zamówić zarówno mieszkańcy hotelu, jak i goście spoza niego, przychodzący po prostu na kolację. „Takie zaplanowanie pracy kuchni jest być może utrudnieniem dla personelu, ale czyni ofertę restauracji bardziej zróżnicowaną i atrakcyjną” – informuje nas ekspert z Hotelu Amber w Gdańsku. Dochodzi do tego także obsługa cateringowa imprez, którą coraz więcej restauracji dziś oferuje. Jeśli chcemy zorganizować np. wesele w danym hotelu, to możemy najpierw pójść i spróbować na spokojnie potraw podawanych w jego restauracji. Będziemy mogli sprawdzić, czy nam smakują i od razu doprecyzować szczegóły.

Restauracja w hotelu – zalety dla gości

Sprawdzając ofertę noclegową hoteli, warto przyjrzeć się, czy placówka ma w swych progach restaurację. Jej usługi okażą się bowiem bardzo korzystne dla gości. W jaki sposób? Przede wszystkim restauracja ta jest zwyczajnie na miejscu, zatem w przypadku niepogody nie będziemy musieli udawać się poza budynek, żeby się pożywić.

Restauracja hotelowa poza serwowaniem dań z karty obsługuje również hotelowych gości i jest to w zasadzie jej pierwotne zadanie. Dlatego warto wykupić pokoje wraz z wyżywieniem: będzie czekać na nas serwis śniadaniowy, w którym znajdziemy świeże, często regionalne produkty. Niejednokrotnie bufet przygotowywany jest na bieżąco, na oczach gościa na live-station. Dostaniemy tam na przykład jajecznicę, owsiankę, omlety różnego typu, naleśniki, jajka po wiedeńsku czy bernardyńsku.

Ogromną zaletą hotelowej restauracji jest wreszcie możliwość dostarczenia posiłków bezpośrednio do pokoju. Nie zawsze mamy możliwość czy chęć udania się do lokalu, więc uczynny personel przyniesie nam jedzenie z kuchni. I, co najważniejsze, będzie on ciepły, w przeciwieństwie do posiłków zamawianych z odległych miejsc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.