Czym jest bio spirulina?

Zdrowy tryb życia jest bardzo ważny dla wielu osób. Dbamy nie tylko o piękny wygląd fizyczny, ale także o dobre samopoczucie i zdrowie. Zmieniając dietę prędzej czy później z pewnością trafimy na bio spirulinę. Czym ona jest i dlaczego warto ją spożywać?

Spirulina – podstawowe informacje

Spiruliną nazywamy algi o niebiesko zielonym kolorze i spiralnym kształcie. Od dawna ludzie znają jej unikalne wartości odżywcze i chętnie z nich korzystają. Naturalnie spirulina występuje głównie w Afryce i Meksyku, jednak jest ona powszechnie dostępna na całym świecie. Przedrostek „bio” mówi nam oczywiście o tym, że produkt, który spożywamy jest naturalny i pochodzi z ekologicznych upraw.

Najważniejsze właściwości

Bio spirulina jest znana głównie z wysokiej zawartości białka. Może ono stanowić nawet do 70% masy alg. Jak wiadomo białko wpływa bardzo pozytywnie na organizm człowieka i jest mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Regularne spożywanie bio spiruliny, pomoże nam w utrzymaniu odpowiedniej ilości tego składnika. Co więcej, roślina ta świetnie radzi sobie z oczyszczaniem naszej krwi ze szkodliwych toksyn oraz z hamowaniem rozwoju grzybów, które mogą być dla nas niebezpieczne. Powinny ją spożywać szczególnie osoby, które chcą oczyścić swoje nerki i wątrobę.  Również te będące na diecie, będą zachwycone jej właściwościami, zmniejsza ona bowiem apetyt i dostarcza organizmowi wiele kwasów tłuszczowych GLA. W zasadzie mogą z niej korzystać niemal wszyscy, nawet uczniowie i studenci, ponieważ działa ona pozytywnie na pamięć. Warto korzystać z bio spiruliny szczególnie w okresie zachorowań, gdyż zwalcza wirusy i chroni naszą odporność.

Jak wybrać?

Wszystko zależy od naszych osobistych preferencji. Możemy kupić bio spirulinę w tabletkach bądź w proszku i dodawać ją do potraw czy napojów. W Sieci znajdziemy mnóstwo przepisów na zdrowe i pożywne dania z dodatkiem bio spiruliny.

Dzięki wielu właściwościom odżywczym alga ta, jest bardzo popularna wśród osób dbających o zdrowie. Świetnie sprawdzi się w codziennej diecie sportowców czy uczniów. Jest bezpieczna, więc mogą ją stosować wszyscy, niezależnie od wieku.

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.